Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Ανακοίνωση για την περιφερειακή Υμηττού

Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό
Στις 2 Ιουνίου 2008 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την  κατασκευή  αυτοκινητόδρομων συνολικού μήκους πάνω από 30 χλμ στο δάσος του Υμηττού. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), δημοσίευσε σχέδιο τροποποίησης  του Προεδρικού Διατάγματος της 31/08/1978 «περί Προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού» που ισχύει σήμερα.

Με το σχέδιο Π.Δ. νομιμοποιούνται πολλές αυθαίρετες επεμβάσεις στον Υμηττό, αφήνεται ανοιχτό το πεδίο για τις διεκδικήσεις διαφόρων καταπατητών, ενώ αδυνατίζει η νομική προστασία του δάσους του με τον χαρακτηρισμό του σαν «αστικό πάρκο» και την κατάτμηση του σε διάφορες ζώνες. Επίσης επιτρέπονται έργα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου, προφανώς για να αρθούν τα νομικά εμπόδια για την κατασκευή των νέων αυτοκινητόδρομων. 

Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα έχουν συνολικό μήκος πάνω από 30 χλμ και περιλαμβάνουν υπέργεια και υπόγεια κομμάτια, σήραγγες και οδικούς κόμβους. Η κατασκευή τους θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην καταστροφή μεγάλων τμημάτων του δάσους και την αύξηση της κυκλοφορίας στις περιοχές γύρω από αυτούς. Ο σχεδιασμός τους κυριαρχείται από την προοπτική της ενίσχυσης του ΙΧ, αδιαφορώντας για τα μαζικά μέσα μεταφοράς αλλά και από της επέκτασης της Αθήνας προς τα Μεσόγεια, με αποτέλεσμα την περαιτέρω γιγάντωση της και την υποβάθμιση του επιπέδου ζωής των κατοίκων της.

Τέλος το γεγονός ότι οι νέοι αυτοί αυτοκινητόδρομοι θα δοθούν για εκμετάλλευση στους κατασκευαστές τους αποτελεί μια ακόμη παραχώρηση, από την κυβέρνηση της ΝΔ, δημόσιας γης στο κεφάλαιο για κερδοσκοπία. Με ανάλογο τρόπο χειρίστηκε το θέμα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κατασκεύασε, με παραχώρηση στους κατασκευαστές (Αττική Οδός), τον αυτοκινητόδρομο στο ΒΔ τμήμα του Υμηττού σαν «Ολυμπιακό έργο» και με την επέμβαση των ΜΑΤ ενάντια σε όσους διαμαρτύρονταν για την καταστροφή που γινόταν. 

Σε μια περίοδο που οι συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος στο βωμό του κέρδους είναι περισσότερο από αισθητές (κλιματική αλλαγή) και οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου υφίστανται τη διαρκή υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής του και από την τσιμεντοποίηση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων που έχουν απομείνει και την εξαφάνιση όασης πρασίνου, η καταστροφή του δάσους του Υμηττού πρέπει να αποτραπεί.  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την πλατειά, ενωτική  και μαζική κινητοποίηση των κατοίκων των περιοχών γύρω από τον Υμηττό. Γι' αυτό στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και θα συμμετέχουμε στη συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 16 Μαίου στον ΚΟΥΤΑΛΑ με αιτήματα :

  • Να αποσυρθεί αμέσως το σχέδιο Π.Δ.  – Απόλυτη νομική προστασία του Υμηττού .
  • Κανένας αυτοκινητόδρομος, κόμβος, σήραγγα ή άλλο έργο στο βουνό.
  • Ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.