Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Το κέρδος καταστρέφει τη φύση!

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ Η ΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοίνωση της τ.κ.

Στις 4 Οκτώβρη έχουμε εκλογές σε ένα ζοφερό σκηνικό παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με τα μεροκάματα να συρρικνώνονται, τους όρους ζωής καθημερινά να υποβαθμίζονται και τις στάχτες από τις φωτιές που κατέκαψαν την Αττική να μην έχουν κατακάτσει ακόμα. Ένα σκηνικό ακατάσχετης λεηλασίας των εργαζόμενων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος, που, πλάι στην επίθεση στην εργασία, προωθεί την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την προοπτική μιας τεράστιας οικολογικής καταστροφής για την πόλη μας.
Η κυβέρνηση του Καραμανλή κατέρρευσε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια και τους αγώνες ενάντια στην αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική της. Ζητάει τώρα εκ νέου  την ψήφο μας και υπόσχεται με περισσό θράσος να συνεχίσει και να εντείνει τις πολιτικές που μας έφεραν μέχρι εδώ. 
Ποια είναι όμως η πολιτική όλων τους απέναντι στο περιβάλλον;

Η Ν.Δ. αρχίζοντας από το νόμο 998 του 1979 και συνεχίζοντας σταθερά στην ίδια κατεύθυνση προωθεί τον αποχαρακτηρισμό όσο περισσότερων δασικών εκτάσεων μπορεί, τη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και την αντιμετώπιση του δάσους και της φύσης  σαν  εμπορεύματα για τον πλουτισμό ορισμένων. Τα χρόνια που πέρασαν τόσο η κεντρική εξουσία (ΥΠΕΧΩΔΕ), όσο και η τοπική (Δήμαρχοι) προσπάθησαν να τσιμεντοποιήσουν κάθε σπιθαμή πρασίνου που είχε απομείνει και να εκχωρήσουν δημόσιους χώρους για εκμετάλλευση σε ιδιωτικές εταιρείες, θυσιάζοντας τους ελεύθερους χώρους και τα δάση στο βωμό του κέρδους και της “ανάπτυξης”.


   Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ότι δεν πέτυχε με την προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, να μετατρέψει τον Υμηττό από ορεινό όγκο και δασική περιοχή σε περιαστικό πάρκο. Εκεί θα επιτρέπεται η δόμηση, θα νομιμοποιούνται αυθαίρετα αναψυκτήρια  τύπου “Μαγγίνα”, και, το σημαντικότερο, θα περνάνε από μέσα του οι νέοι αυτοκινητόδρομοι η Δυτική και η Ανατολική περιφερειακή Υμηττού, που με προβλεπόμενο μήκος 71 χλμ και το ξερίζωμα περίπου 10.000 δέντρων θα επιφέρει στο βουνό ανεπανόρθωτη φυσική καταστροφή. 
Η Ν.Δ. και η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί ούτε θέλει να δώσει λύση σε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το όραμα της για το περιβάλλον και την καθημερινή διαβίωση, βρίσκεται διατυπωμένο  στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Σουφλιά για την Αττική που περιγράφει μια  Αθήνα των 8 εκ. κατοίκων ασφυκτικά χτισμένη και κυκλωμένη από αυτοκινητοδρόμους.

Το ΠΑΣΟΚ με ανανεωμένο προσωπείο και την “πράσινη ανάπτυξη” στο λεξιλόγιο του δείχνει σαν να ξέχασε όσα έκανε στον τομέα του περιβάλλοντος: το Ν. 1734/89 που επέτρεψε την δόμηση σε 45 εκ. στρέμματα δασικής έκτασης, τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων  επί Σημίτη, το σκανδαλώδες νομοθέτημα Πάχτα, τη Δυτική περιφερειακή Υμηττού, το ν. 3208/2003 αλλαγής της έννοιας του δάσους, την Ολυμπιάδα 2004, που μας κληρονόμησε πολλά κυβικά μπετόν και άχρηστα κτίρια και τη γενικότερη πολιτική του στην κατεύθυνση της τσιμεντοποίησης ελευθέρων χωρών και δασών . Ακόμη και σήμερα η κριτική που κάνει στην επέκταση της περιφερειακής Υμηττού  μέσω δελτίου τύπου είναι: «Πώς είναι δυνατόν να προλάβουν μέσα σε 3,5 μήνες οι ενδιαφερόμενοι κατασκευαστικοί όμιλοι να προετοιμαστούν και να καταθέσουν προσφορές;» .
Το δεκανίκι του συστήματος ΛΑΟΣ, δεν διαθέτει περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Ο λόγος του είναι μια ρητορική μίσους  ενάντια σε μετανάστες και εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματα τους, μια ρητορική πλήρους υποταγής στο κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες, μια ρητορική που τα δίνει όλα στο κεφάλαιο και ιδιαίτερα στο κατασκευαστικό. Η θέση στο εκλογικό του πρόγραμμα, για αποχαρακτηρισμό όλων των δασικών περιοχών πλην των δασικών δρυμών και νομιμοποίηση της δόμησης μέσα σε αυτές μιλάει από μόνη της. Ούτε ξεχνάμε την υστερική τοποθέτηση του εκπροσώπου του Α. Γεωργιάδη στη Βουλή υπέρ της πλήρους τσιμεντοποίησης του Βοτανικού σε συνδυασμό με λασπολογία ενάντια σε όσους πάλευαν για να την αποτρέψουν.

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ
ΤΗΣ ΑΣΥΔΟΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.
 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΙΩΣ

Η ρεφορμιστική Αριστερά δεσμευμένη πολιτικά αλλά και σχετιζόμενη με το κατασκευαστικό κεφάλαιο δεν μπορεί και δεν θέλει να πάει κόντρα στα σχέδια των μεγαλοεργολάβων.
Το ΚΚΕ αποδέχεται “υπό προϋποθέσεις”  τους αυτοκινητοδρόμους συνεπώς και τη θυσία του βουνού  αρκεί να είναι δωρεάν η χρήση τους.  Διατηρεί επίσης σχέσεις  με το μικρό κατασκευαστικό κεφάλαιο που στο βωμό του ίδιου κέρδους οδήγησε στην άναρχη και τερατώδη  δόμηση ολόκληρων συνοικιών, υποβαθμίζοντας την καθημερινή ποιότητα ζωής των κατοίκων τους (Βύρωνας).
Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά ασταθής ακόμα και στα θέματα περιβάλλοντος δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, καθώς oι τοπικοί φορείς που πρόσκεινται σε αυτόν δεν έχουν ξεκάθαρη στάση. Αλλού εμφανίζονται επιφυλακτικοί και  υπέρ και  αλλού κάθετα ενάντιοι στη δημιουργία της νέας Περιφερειακής Υμηττού. Η στάση του είναι αμφιταλαντευόμενη και ανάλογα με τις πιέσεις από συμφέροντα δείχνει να φυγομαχεί και να  εγκαταλείπει  αγώνες (οικοδόμηση στο Φαληρικό δέλτα και στο Βοτανικό, βελτιωτικές προτάσεις σε σχέδια ΟΡΣΑ, κ.α. ).
 Τα πράγματα στην κοινωνία και την Αριστερά μπορούν να προχωρήσουν διαφορετικά. Το τελευταίο διάστημα και εμπνεόμενοι από την εξέγερση του Δεκέμβρη κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας οργανωμένοι σε επιτροπές, αντιστάθηκαν στην διαδικασία τσιμεντοποίησης της πόλης, διεκδίκησαν και κέρδισαν ελευθέρους χώρους. Υπεράσπισαν τα δυο πάρκα στο κέντρο της Αθηνάς (Κύπρου και Πατησιών και  Ναυαρίνου)  και παρά την πίεση του Δημάρχου Κακλαμάνη και των μπράβων του που ήθελαν να τα κάνουν  πάρκινγκ αυτοκινήτων τα μετέτρεψαν σε εστίες ζωής και πρασίνου  για την πόλη μας. Επίσης, στις περιοχές γύρω από τον Υμηττό συστήνονται επιτροπές κατοίκων και Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στο νέο Π.Δ. και τους νέους αυτοκινητόδρομους λεηλασίας του Υμηττού. Στο Βύρωνα συμπολίτες μας αγωνίζονται εδώ και μήνες ενάντια στην κατασκευή στο Σακέτα κατοικιών αξιωματικών υποχρεώνοντας και το Δήμο, που αρχικά αδιαφόρησε, τελικά να παρέμβει και πετυχαίνοντας αναστολή των εργασιών. Στο Παγκράτι επιτροπές κατοίκων υπερασπίζονται το Άλσος από τα σχέδια οικοδόμησης του από τον Κακλαμάνη.
Κρατώντας το νήμα της αντίστασης από τέτοιες πράξεις και στηρίζοντας  τις επιτροπές κατοίκων που δημιουργούνται ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την υποβάθμιση της ζωής μας, λέμε ότι η μόνη λύση είναι ο αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μας.


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ 
ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα σε πολιτικό αντίπαλο δέος ενάντια σε όποια κυβέρνηση προκύψει και όσους  παραδίδουν τη δημόσια γη και τα δάση στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για να ξανακάνουμε την Αριστερά συνώνυμη με την ελπίδα, την αντίσταση, την ανατροπή στηρίζουμε την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. το ρεύμα της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας. Το πολιτικό ρεύμα που αντιλαμβάνεται ότι τα  περιβαλλοντικά προβλήματα  οξύνονται από την πολιτική τόσο της Ν.Δ. όσο και του  ΠΑΣΟΚ, και από το μοντέλο της “ανάπτυξης” που ευαγγελίζονται. Την αριστερά που αγωνίζεται από την πλευρά των συμφερόντων  του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων χωρίς να παζαρεύει σπιθαμή γης και αέρα, στο βωμό του μκροκομματικού κέρδους ή των δημοσίων σχέσεων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

·         Ματαίωση του Εθνικού Χωροταξικού και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.
·         Να καταργηθούν οι «δασοκτόνοι» νόμοι.
·         Όχι νέοι αυτοκινητόδρομοι στο βουνό.
·         Απαγόρευση της επέκτασης του σχεδίου πόλης στις δασικές περιοχές.
·         Χωρίς εξαιρέσεις κήρυξη όλων των καμένων εκτάσεων ως αναδασωτέων και άμεσο σχεδιασμό και χρηματοδότηση της αναδάσωσής τους. Τώρα  μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από διάβρωση, καταπατήσεις, διεκδικήσεις, δόμηση.
·         Κατάργηση της ιδιοκτησίας και κάθε  διεκδίκησης δασικών εκτάσεων από εκκλησία, τράπεζες, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, καταπατητές και κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα. Το δάσος ανήκει στο λαό.
·         Επεξεργασία δασολογίου και δασικών χαρτών, που θα συμπεριλαμβάνουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις (θαμνώδη) με απαγόρευση κάθε άλλης χρήσης τους.
·         Χρηματοδότηση της προστασίας των δασών, με τα απαραίτητα μέσα και υλικοτεχνικές υποδομές και προσλήψεις του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
·         Περισσότερο πράσινο, ελεύθερους χώρους και ελεύθερες παραλίες και μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
·         Όχι στην εμπορευματοποίηση- παράδοση δασών και δημόσιων χώρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Για να ξανακάνουμε την Αριστερά συνώνυμη με την ελπίδα, την αντίσταση, την ανατροπή!

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ  ΒΥΡΩΝΑ – ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ