Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Εκτεταμένη αστυνομοκρατία και βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ στο Βύρωνα

Το Σάββατο 27/2 έγιναν συγκεντρώσεις και πορεία στο Βύρωνα για τη δολοφονία που έγινε την Τρίτη 16 Φλεβάρη, όταν ο Βυρωνιώτης Νίκολας Τόντι έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη κακοποιών στην οδό Ζ. Πηγής στο Βύρωνα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις της αριστεράς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Λαζάρου και δυνάμεις του αντιεξουσιαστικού χώρου στην πλατεία Ταπητουργείου, από όπου έγινε κοινή πορεία στις γειτονιές του Βύρωνα και το σημείο της δολοφονίας. Από το πρωί του Σαββάτου ο Βύρωνας είχε γίνει αστυνομοκρατούμενη πόλη με δυνάμεις ΔΕΛΤΑ, ΜΑΤ, κλούβες να έχουν γεμίσει όλη την περιοχή.

 


 Στην αρχή της Χρ. Σμύρνης, κοντά στην πλ. Μαρτάκη (Δεληολάνη),  το μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου, που συνέχιζε την πορεία, χτυπήθηκε από πίσω από δυνάμεις των ΜΑΤ με ιδιαίτερη βία, ξυλοδαρμούς με κλομπ και μεγάλης έκτασης χρήση χημικών. Αστυνομικοί με μηχανάκια μπήκαν ανάμεσα στο σώμα της πορείας σε ένα στενό δρόμο, που δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής, καθιστώντας την επίθεση δολοφονική απόπειρα. Η επίθεση συνεχίστηκε για ώρα, παρά τις αποδοκιμασίες & διαμαρτυρίες των περαστικών, που και αυτοί αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία.

 Αποτέλεσμα της απρόκλητης επίθεσης ήταν πολλοί τραυματισμοί διαδηλωτών. Η αστυνομία έκανε πολλές συλλήψεις και προσαγωγές.  Οδήγησε 10 άτομα με κατηγορίες για πλημμέλημα και 1 τραυματία για κακούργημα (κατοχή μολότοφ, παρά το ότι δεν φάνηκε κάτι τέτοιο στα πράγματα του στην έρευνα που του έγινε ενώπιον πολλών στη διάρκεια της σύλληψής του).
Στη συνέχεια πάμπολλες αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν από την κυκλοφορία κεντρικούς δρόμους του Βύρωνα και επέβαλαν καθεστώς κατοχής στην περιοχή γύρω από την πλατεία Εθν. Αντίσταστης (Ταπητουργείου), ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες εξακρίβωσης στοιχείων σε περαστικούς. Η παραμονή των δυνάμεων κατοχής συνεχίστηκε αρκετές ώρες, παρά την απαίτηση των εκπροσώπων των οργανώσεων της αριστεράς που ήταν στην περιοχή για την αποχώρησή τους.
Καταγγέλλουμε :
- την αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε στην περιοχή,
- την μεγάλης έκτασης και έντασης αστυνομική βία,
- τις τρομοκρατικές συλλήψεις των διαδηλωτών
- τις προσαγωγές και την κράτηση δύο αγωνιστών το βράδυ της Πέμπτης 25/2 για αφισοκόλληση καλέσματος στη συγκέντρωση της πλατείας Αγ. Λαζάρου.

Σε μια εποχή που η φτώχεια και η ανεργία μαστίζουν και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενισχύεται το κεφάλαιο με νέες παροχές, ενώ επιβάλλεται απόλυτη χειροτέρευση της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι απαραίτητο εργαλείο για να επιβάλλει την πολιτική του το μπλοκ εξουσίας των ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ, κεφαλαίου, Ε.Ε. και ΜΜΕ ενόψει των κοινωνικών συγκρούσεων που έρχονται. Αστυνομοκρατία, βία, εργοδοτική τρομοκρατία, καταστολή, δικαστικές διώξεις πάνε μαζί με την περικοπή μισθών, την αύξηση του ΦΠΑ, την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, τις ελαστικές εργασιακών σχέσεις, τα εργατικά ατυχήματα, τις περικοπές σε δημόσια υγεία και παιδεία. Σχέδια που μπορούν να ακυρώσουν το μαζικό κίνημα και οι εργατικοί αγώνες ενάντια στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και την καπιταλιστική κρίση, με μαζικότητα και συνέχεια μετά και τα απεργιακά ποτάμια  της 24 Φλεβάρη.

Η παρουσία της αστυνομίας σε κάθε δρόμο και γειτονιά, οι σφαίρες, η καταστολή, δεν δημιουργούν «αίσθημα ασφάλειας». Αντίθετα φέρνουν ένταση, τρομοκράτηση και αποδεικνύονται  επικίνδυνες ακόμα και για τις ζωές μας.
  Απαιτούμε:                                                                                                              
-Έξω η αστυνομία από τις γειτονιές. Να σταματήσει η παρακολούθηση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και οι προσαγωγές και κρατήσεις για τις αφισσοκολήσεις. Να τιμωρηθούν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για δολοφονικές επιθέσεις και ξυλοδαρμούς σε αστυνομικά τμήματα.
 - Μακριά η αστυνομία από τις διαδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Να διαλυθούν τα ΜΑΤ, να αφοπλιστεί η αστυνομία, όχι  χρήση αστυνομικών σκυλιών & μηχανών ενάντια στις κινητοποιήσεις.