Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Μέρες Από Ατσάλι - Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της απεργίας των χαλυβουργών

Η «Τέχνη Εν Κινήσει» παρουσιάζει τη συλλογή «Μέρες από Ατσάλι».





Η συλλογικότητα εργαζόμενων-καλλιτεχνών «Τέχνη Εν Κινήσει», με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη της ηρωικής απεργίας των εργαζόμενων στο εργοστάσιο Ασπροπύργου της Ελληνικής Χαλυβουργίας, στις 31 Οκτωβρίου 2011, παρουσιάζει μια συλλογή από έργα μελών της με τίτλο «Μέρες από Ατσάλι».

Η απεργία αυτή, ίσως η πιο σημαντική για το εργατικό κίνημα από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην εργατική τάξη και όλο τον εργαζόμενο λαό μετά το ξέσπασμα της τελευταίας καπιταλιστικής κρίσης, έδωσε μία νέα πνοή στις συλλογικές διεκδικήσεις του κόσμου της δουλειάς. Ο ηρωικός αγώνας των απεργών αλλά και το κύμα αλληλεγγύης που έδειξαν σωματεία εργαζομένων, συλλογικότητες, κοινωνικοί χώροι αλλά και μεμονωμένα άτομα σε αυτόν, ενέπνευσε και εμάς όχι μόνο ως εργαζόμενους αλλά και ως καλλιτέχνες. Στρέψαμε τη ματιά μας προς τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, αντλώντας τα υλικά της καλλιτεχνικής μας παραγωγής από αυτήν, σε μια προσπάθεια για μια τέχνη αντίστασης που θα αμφισβητήσει τις σαθρές κυρίαρχες αξίες, θα ρίξει φως στις κοινωνικές σχέσεις, φανερώνοντάς τες ως εκμεταλλευτικές και θα επενεργήσει στις συνειδήσεις των εργαζομένων, ριζοσπαστικοποιώντας τες.

Θεωρούμε ότι η δράση στο πλευρό των άλλων εργαζομένων μπορεί να παράξει μια ζωντανή τέχνη, ικανή να αποτελέσει σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο του διαρκούς αγώνα για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δίπλα στο βασικό όπλο της ταξικής πολιτικής οργάνωσης και δράσης. Αυταπάτες, βέβαια, δεν τρέφουμε. Μόνο μία νέα κοινωνία, που δε θα βασίζεται στην «αγία» ιδιοκτησία, στον ατομικισμό, στην εκμετάλλευση και στον ανταγωνισμό, θα μπορέσει να γεννήσει μια νέα, μια διαφορετική τέχνη που θα μπορεί πραγματικά να απαντά στις κοινωνικές ανάγκες, αλλά και να διευρύνει τον ορίζοντά τους.

Και όλοι οι εργαζόμενοι καλούμαστε να παλέψουμε για αυτή την κοινωνία!

Στη συλλογή συμμετέχουν με έργα τους: οι Boxcar Betty, The Blue Association, Common I, C.R.D., db-projekt, Μάκης Ζέρβας, Lady N., Μητέρα Φάλαινα Τυφλή, Παυλέας & Χάρης Πανταζής (Jazzmatazz) και Υπεραστικοί, και διατίθεται χωρίς αντίτιμο. 

Το μπλογκ της ΤΕΚ:

λινκ για κατέβασμα του cd: