Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Ανακοίνωση για τις δολιοφθορές στο κτήριο της Λαμπηδόνας

Ο χώρος της Λαμπηδόνας βρίσκεται στο άλσος της Αγίας Τριάδας και λειτουργεί εδώ και είκοσι μήνες στεγάζοντας τις δραστηριότητες του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου καθώς και πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και κατοίκων του Βύρωνα. Όλο αυτό το διάστημα έχει δεχτεί αρκετές δολιοφθορές, παραβιάσεις και κλοπές, άλλες σημαντικές και άλλες επιπόλαιες, προφανώς από ανθρώπους που δεν αποδέχονται την ύπαρξη ενός δημόσιου χώρου από και για τους κατοίκους της περιοχής μας. Αυτές οι επιθέσεις αντικειμενικά  εξυπηρετούν την επιχείρηση της δημοτικής αρχής για παράδοση του χώρου σε ιδιώτες, που επιδιώκεται σε συνδυασμό με τη συκοφάντηση του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου.

Το τελευταίο δίμηνο όμως, αυτή η κατάσταση έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό. Με συχνές παραβιάσεις, κλοπές και καταστροφές του χώρου παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την καλύτερη προστασία του. Κάποιοι, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιοί, ούτε αν είναι πάντα οι ίδιοι, δείχνουν ιδιαίτερο μένος και επιθετικότητα απέναντι στο χώρο της Λαμπηδόνας και σε όσα συμβαίνουν σε αυτόν. Δηλώνουμε ότι δεν θα μείνουμε απαθείς, και ότι δεν πτοούμαστε από τέτοιες επιθέσεις. Σήμερα, όπου ο δημόσιος χώρος, ο δημόσιος λόγος, τα δημόσια αγαθά διώκονται όσο ποτέ άλλοτε, θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την ύπαρξη της Λαμπηδόνας.

Ο χώρος της Λαμπηδόνας είναι ανοικτός για όλες τις συλλογικότητες και τους κατοίκους για τη διάδοση και στήριξη των συλλογικών δράσεων τους και την προβολή του λαϊκού πολιτισμού και των ιδεών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και χειραφέτησης. 

Καλούμε τον καθένα και την καθεμιά, να υπερασπιστεί και να περιφρουρήσει την ύπαρξη αυτού του -ζωτικής σημασίας- χώρου για τη συνοικία μας.