Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Απλήρωτοι και στον δήμο Βύρωνα οι συμβασιούχοι

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

Συνεχίζεται το ίδιο αντεργατικό έργο,
σε βάρος των εργαζομένων συμβασιούχων στην καθαριότητα.
 Εμείς να μην μείνουμε θεατές. 

Για άλλη μια φορά θύματα οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που παραμένουν απλήρωτοι για δυο μήνες, στην πλειοψηφία των δήμων και στον δήμο Βύρωνα. Αρκετοί επίτροποι, παρακάμπτοντας το άρθρο 24 του Ν.4497-17,  επικαλούμενοι το σύνταγμα δεν θεωρούν τα εντάλματα πληρωμής των συμβασιούχων με την νέα μορφή συμβάσεων.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, Ιούνιο- Ιούλιο  είχαν ως αποτέλεσμα να ψηφιστεί ο Ν. 4497-17, οι εργαζόμενοι- με εξαίρεση ορισμένους δήμους που προχώρησαν σε απολύσεις- να υπογράψουν νέες συμβάσεις  και να συνεχίσουν  να εργάζονται  μέχρι και το Μάρτιο του 2018. Την στιγμή που οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων  χύνουν  το αίμα τους για να καθαρίζουν τις πόλεις και τα χωριά σε δύσκολες συνθήκες παντός καιρού, με ανύπαρκτες υποδομές ασφάλειας και υγιεινής.-υπάρχουν δήμοι που η περισυλλογή των απορριμμάτων γίνεται ακόμα σε ανοικτά φορτηγά με τα χέρια. Δήμαρχοι - αφεντικά  απαιτούν και επιβάλλουν εντατικοποίηση της εργασίας, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται όχι μόνο για τα δικαιώματα αλλά ούτε για τη ζωή των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο  ότι το 2017 αυξάνονται τα θανατηφόρα τα εργατικά ατυχήματα, κάθε μήνα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη διάρκεια της εργασίας. «Δολοφονούνται» από ένα σύστημα και ένα κράτος που αδιαφορεί για τη ζωή του εργάτη. Σήμερα και ενώ βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα εργασίας,  οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν στο σύνολο των δήμων. Υπάρχουν δήμοι που προχώρησαν τις διαδικασίες και σήμερα ορισμένοι επίτροποι του ελεγκτικού συνεδρίου αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής και να αναγνωρίσουν τις νέες συμβάσεις. Σε ελάχιστους δήμους έχουν πληρωθεί, όπως στον Πειραιά.

Στον Δήμο Βύρωνα η διαδικασία για την καταβολή της μισθοδοσίας των 22 συμβασιούχων εργαζομένων δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, παρά τις παρεμβάσεις του σωματείου στο Δήμαρχο κ. Κατωπόδη. Η δικαιολογία είναι ότι περιμένουμε τα χαρτιά από τον ΑΣΕΠ. Ποια χαρτιά; Την στιγμή που σχεδόν όλοι οι δήμοι ένας μετά τον άλλον έχουν κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και στέλνουν τα εντάλματα για την πληρωμή των εργαζομένων στους επιτρόπους. Δεν γνωρίζουμε εάν στον Δήμο Βύρωνα γνωρίζουν κάτι και δεν προχώρησαν από τα μέσα Ιουλίου τη διαδικασία για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, εμείς σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων για να μπορέσουν στοιχειωδώς να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των οικογενειών τους, να αγοράσουν τα σχολικά είδη των παιδιών τους  για τη νέα σχολική χρονιά. Αρνούμαστε να δεχθούμε μια πολιτική πρακτική που επικαλούμενη κάθε φορά διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες - δικαιολογίες, υπαρκτές ή και ανύπαρκτες, να μην διασφαλίζονται ζητήματα που θα πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα, όπως όταν εργάζεσαι πληρώνεσαι άμεσα και όχι όποτε ….μπορέσω, ή  το επιχείρημα θα τα πάρετε τα χρήματά σας δεν θα τα χάσετε.

Απευθυνόμαστε σε όλους αυτούς τους θύλακες της νομιμότητας, στο βαθύ κράτος και τους λέμε δεν είναι δυνατό να εξαντλούν την αυστηρότητα τους κυρίως όταν πρόκειται για ζητήματα εργαζομένων όπως είναι η καταβολή της μισθοδοσίας. Όταν κλείνουν τα μάτια ή  δεν είναι τόσο αυστηροί σε μια σειρά άλλες καταστάσεις, ή όταν κάνουν πως δεν βλέπουν όταν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ίσης αμοιβής για ίση και ίδια εργασία, όπως γίνεται στους δήμους με όσους εργάζονται με το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.  Ας ορθώσουν και αυτοί μαζί με τους εργαζόμενους και τα τμήματα της  κοινωνίας που χειμάζουν, την φωνή τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων που διαλύει την κοινωνία, που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που διευρύνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, ανακυκλώνοντας τους ανέργους.

Καλούμε την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, το πολιτικό προσωπικό της χώρας και τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια με θύματα τους εργαζόμενους. Να σταματήσουν τα εμπόδια, οι τρικλοποδιές να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα των δήμων. Nα προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνουν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία όλων όσων εργάστηκαν στην καθαριότητα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.  Καλούμε τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση τη διαδικασία για την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων συμβασιούχων στον Δήμο Βύρωνα.

Ο Αγώνας των εργαζομένων στους δήμους θα συνεχιστεί και θα κλιμακώνεται απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων συμβασιούχων, μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.  
Σεπτέμβριος 2017