Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΩΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


στην καταγγελία των κυρίων της εκτελεστικής επιτροπής- εξουσίας-  του Δήμου Βύρωνα, για την αποχή των εργαζομένων από την αποκομιδή απορριμμάτων το Σαββατοκύριακο. 

Όταν οι χορτάτοι τοπικοί άρχοντες της απερχόμενης δημοτικής εξουσίας, δεν θέλουν να  δουν την πραγματικότητα, να ενστερνιστούν τα αιτήματα των εργαζομένων και λειτουργούν ως τοποτηρητές των αντεργατικών πολιτικών. 

Αυτοί που στήριξαν ψυχή και σώματι όλες τις μέχρι σήμερα αντεργατικές πολιτικές της βάρβαρης εποχής των μνημονίων στο Δήμο Βύρωνα εμφανίζονται σήμερα ως υπερασπιστές της υγείας των πολιτών του Βύρωνα. Αυτοί που ταυτίστηκαν και εφάρμοσαν με ιδιαίτερο ζήλο τις κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας που γέννα και αυξάνει τον εφιάλτη της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας. Αυτοί που από τον Ιούλιο του 2012, αποφάσισαν να μη μαζεύονται τα απορρίμματα τα Σαββατοκύριακα από όλους τους δρόμους και τις γειτονιές  της πόλης, κάτι που γινόταν για πάρα πολλά χρόνια και ήταν η πόλη πιο καθαρή,  έρχονται με την ανακοίνωσή τους αυτή να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους και το σωματείο τους γιατί όπως λένε δεν θέλουν να κτυπάνε κάρτα. 

Πάντα έτσι φέρονταν οι συγκεκριμένοι, αυτό μπορούν και έχουν μάθει να κάνουν και αυτό κάνουν. Οι  εργαζόμενοι τους έχουν γνωρίσει καλά ευτυχώς όμως τους γνώρισε και ο λαός του Βύρωνα και τους «επιβράβευσε» στις δημοτικές εκλογές.  

Όσοι ζούμε σε αυτό το Δήμο γνωρίζουμε ότι η πόλη αυτή στο βαθμό που είναι καθαρή οφείλεται στις προσπάθειες των εργαζομένων που κοπιάζουν για να περισυλλέξουν τα απορρίμματα κάτι που είναι υποχρέωσή τους αφού πληρώνονται για αυτό. Και ας έχει περικοπεί ο μισθός τους κατά 50%, ας έχει μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων και δεν επαρκούν για να είναι η πόλη καθαρή στο σύνολό της και όπως πρέπει. 

Οι δημότες έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται και απαιτούν να είναι πιο καθαρή η πόλη. Να σκουπίζονται όλοι οι δρόμοι, να πλένονται οι κάδοι, γιατί πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών δεν δαπανώνται για την καθαριότητα αλλά για να κλείνει η δημοτική εξουσία άλλες τρύπες. 

Οι κύριοι που μας καταγγέλλουν, μας μέμφονται,  χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την υγεία δήθεν των πολιτών. Αφού ενδιαφέρονται για την υγεία των πολιτών γιατί δεν μαζεύονται τα σκουπίδια όλες της ημέρες της εβδομάδας, του μήνα; Γιατί δεν πλένονται τα απορριμματοφόρα, οι κάδοι απορριμμάτων και είναι εστίες μολύνσεις; Γιατί δεν σκουπίζονται όλοι οι δρόμοι της πόλης; Να μην επιτρέψουμε να μας ξεγελάσουν, να μην πετύχουν αυτό που θέλουν, τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον μιας άλλης. Θέλουν να  συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους και το σωματείο των εργαζομένων γιατί δεν μπόρεσαν να μας κάνουν τους χεριού τους. Αυτό δεν το χώνεψαν ποτέ, και τώρα που φεύγουν με την βοήθεια του λαού « βγάζουν τη χολή» τους. 

Τους κυρίους αυτούς δεν τους είδαμε ποτέ να ενδιαφέρονται για την υγεία των εργαζομένων που παλεύουν με τα σκουπίδια, βουτηγμένοι στα μικρόβια και τις ασθένειες για να διατηρούν τη πόλη καθαρή. Εάν ενδιαφερόντουσαν θα μας προμήθευαν τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας στην ώρα τους, θα ενδιαφερόντουσαν για τις ιατρικές εξετάσεις, για τα απορριμματοφόρα που πολλά από αυτά είναι δημόσιος κίνδυνος όταν κυκλοφορούν χωρίς κατάλληλα ελαστικά, όταν δεν γίνεται ο αναγκαίος τεχνικός έλεγχος γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά, όταν, όταν, όταν…. 

Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν πάντα και θα συνεχίσουν να διεκδικούν ότι όταν εργάζονται Κυριακές, αργίες και νυκτερινά  να πληρώνονται το ημερομίσθιο τους προσαυξημένο.

Αυτό ορίζει το εργατικό δίκαιο και η κοινή λογική. 

Με το μισθολόγιο που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις στο Δήμο Βύρωνα αν εργαστείς την Κυριακή θα πληρωθείς με λιγότερο ημερομίσθιο από την καθημερινή ημέρα. Αυτό επιθυμούν και αυτό επιδιώκουν οι κύριοι αυτοί. Να δουλεύουμε την Κυριακή και να πληρωνόμαστε με λιγότερα χρήματα και όταν θυμηθούν να μας πληρώσουν. Για να το επιβάλλουν αυτό επικαλούνται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτοί που στη λειτουργία τους όλα αυτά τα χρόνια είναι υπόδειγμα στη νομιμότητα και στη νομιμοφάνεια. 

Οι εργαζόμενοι τον ξέρουν το ρόλο και την πρακτική των συγκεκριμένων κυρίων της δημοτικής εξουσίας. Ευτυχώς που ποτέ δεν συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις τους και τα δικά τους θέλω. Η λογική της πέμπτης φάλαγγας της εξουσίας είναι γνώστη όχι όμως  αποδεκτή από όλους. 

Οι εργαζόμενοι αρνούνται να δεχθούν και άλλη υποτίμηση της εργασίας τους και απαιτούν όταν εργάζονται τις Κυριακές και τις αργίες να πληρώνονται προσαυξημένο μεροκάματο. Και αυτό το δικαίωμα δεν θα μας το στερήσουν αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια δεν σεβάστηκαν ποτέ τα δικαιώματά μας. 

Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να ζούμε με μισθό και μεροκάματο αξιοπρέπειας και όχι πείνας όπως μας καλούν να αποδεχτούμε οι κύριοι της απερχόμενης δημοτικής εξουσίας. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις βάρβαρες αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές από όπου και αν επιβάλλονται. Απαιτούμε μισθό και μεροκάματο για να ζούμε με αξιοπρέπεια. Το δικαίωμα αυτό το έχουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και χρειάζεται να αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι για αυτό.

Καλούμε τη νέα δημοτική αρχή να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζομένων, να μην εφαρμόσει τις αντεργατικές πολιτικές και κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας. Να υπερασπιστούμε το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου, να αγωνιστούμε για τη διεύρυνση του κοινωνικού του χαρακτήρα και την αναβαθμισμένη επανεκκίνηση των υπηρεσιών του, σεβόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων.


                                                Παναγιωτόπουλος Χρήστος
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα

 Βύρωνας 14 Ιουνίου 2014