Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Πρωτομαγιά στην Καισαριανή (photos)

Μετά ολοκλήρωση της  συγκέντρωσης στο Μουσείο και της πορείας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καισαριανής διοργάνωσε εκδήλωση τιμής στους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της ματωμένης Πρωτομαγιά του 1944, στον ιερό χώρο, του Σκοπευτήριου της Καισαριανής. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής και ομάδα αντιφασιστών Γερμανών. Ένας εξ αυτών τραγούδησε στα ελληνικά και τα γερμανικά δύο τραγούδια από το Μάουτχαουζεν του Μίκη Θεοδωράκη. Στην ομιλία του, ο Μ. Μιλτσακάκης εκ μέρους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Καισαριανής τόνισε: «Η θυσία των 200 κομμουνιστών και των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΔΣΕ, και όλων των νεκρών του εργατικού κινήματος, η αντιφασιστική νίκη των λαών αποτελούν επαναστατική παρακαταθήκη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την έφοδο στον ουρανό, για την κοινωνική χειραφέτηση και τον κομμουνισμό».

Ακολούθησε κατάθεση στεφανιού και κρατήθηκε 1 λεπτού σιγή. Στη συνέχεια ο ποιητής και ηθοποιός Γιώργος Ζιόβας απήγγειλε αποσπάσματα από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου. Η τελετή μνήμης και τιμής έκλεισε με τη Διεθνή. 

Φωτογραφίες του Σάκη Παπαδόπουλου
Πέρσι είχε οργανωθεί αντίστοιχη εκδήλωση