Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δήμου Βύρωνα: Να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό ν/σ

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Να αποσυρθεί η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που διαλύει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπει τη σύνταξη σε επίδομα κηδείας. 

κα. Πρόεδρε, κ. Δήμαρχε, κύριοι Σύμβουλοι, η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την αναμόρφωση όπως υποστηρίζει της κοινωνικής ασφάλισης που κατατέθηκε για έγκριση στους δανειστές και στη συνέχεια θα έρθει γα να ψηφιστεί από τη Βουλή  και να γίνει νόμος του κράτους, αποτελεί ταφόπλακα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των συνταξιούχων. Η πρόταση αυτή αποτελεί πολιτική δέσμευση της  συγκυβέρνησης και συμπεριλαμβάνεται στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο το περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική αντεργατική τομή  σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση και σε εφαρμογή  των πολιτικών κατευθύνσεων της Ε. Ένωσης, του ΔΝΤ. και των απαιτήσεων του κεφαλαίου. 

Εκπληρώνει το στόχο για άμεση περικοπή της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης (1% του ΑΕΠ για φέτος), επιπλέον περικοπές για το 2017 - 2018, αλλά και μακροπρόθεσμα «συγκράτηση» της δαπάνης για τις επόμενες δεκαετίες. Η πρόταση αυτή της συγκυβέρνησης  είναι πολύ πιθανόν να  γίνει ακόμη χειρότερη μετά τις απαιτήσεις της Τρόικας, ενώ έχει ήδη βρει υποστηρικτές το ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις. 

Η συγκυβέρνηση με την πρόταση της και τις προσπάθειες που καταβάλει για να την επιβάλει στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, και τους αγρότες  ουσιαστικά διαλύει το μέχρι σήμερα δημόσιο, κοινωνικό, αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και επιχειρεί να επιβάλει ένα σύστημα βαθιά αντεργατικό, αντιλαϊκό, οπού οι συντάξεις μετατρέπονται σε επίδομα κηδείας. (όχι μόνο ως προς το ύψος του ποσού) άλλα και ως προς το χρόνο καταβολής της, αφού  ο εργαζόμενος για να πάρει ολόκληρη τη σύνταξη θα πρέπει να είναι 67 χρονών και να έχει τουλάχιστον 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας. 

Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ

 Τη βασική (εθνική) σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και την αναλογική (ανταποδοτική) σύνταξη που χρηματοδοτείται από τις εισφορές.  Συνέπεια αυτού του διαχωρισμού είναι ότι το κράτος εγγυάται μόνο την εθνική σύνταξη ανοίγοντας το  δρόμο προς την ιδιωτική ασφάλιση και τα επαγγελματικά ταμεία. 

Η πρόταση ενσωματώνει τις προηγούμενες 12 μειώσεις και προωθεί ανατροπές που είναι ακόμα χειρότερες και οδηγούν σε περεταίρω μείωση των κύριων συντάξεων που θα κυμαίνονται από 15 έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις. Εισάγει πολύ μικρό συντελεστεί αναπλήρωσης για το τρόπο  υπολογισμού της σύνταξης, ενώ ο μισθός που θα υπολογίζεται η σύνταξη θα είναι ο μέσος όρος του συνόλου των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου. Για τον υπολογισμό του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου δεν λαμβάνονται υπόψιν τα επιδόματα αδείας και τα δώρα εορτών παρά το γεγονός, ότι και γι' αυτά έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπεται ότι η σύνταξη καταβάλλεται σε 12μηνη βάση και καταργείται θεσμικά ο 13ος και 14ος μισθός ( δώρα). 

Ενώ από 35 χρόνια εργασίας περνάμε πλέον στα 40χρονια εργασίας για πλήρη σύνταξη και προτείνεται νέα επιβάρυνση των ασφαλισμένων κατά 0,5 μονάδες στην περίπτωση των μισθωτών. 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες οι αυξήσεις των εισφορών που τους επιβάλει είναι πάρα πολύ μεγάλες και θα οδηγήσει πολλούς στο κλείσιμο. Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται, επίσης, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ με τους πολύ χαμηλότερους συντελεστές υπολογισμού.


Προβλέπεται ο επανυπολογισμός εντός του έτους 2016 όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με σκοπό τόσο οι νέες όσο και οι παλιές συντάξεις να έχουν κοινή μορφή και κοινούς κανόνες υπολογισμού (βασική-αναλογική και ίδια ποσοστά αναπλήρωσης). Συνεχίζουν όμως να καταβάλλονται στο ύψος, που ήταν πριν τον επανυπολογισμό τους μέχρι το έτος 2018 με το επιπλέον ποσό να δίνεται ως προσωπική διαφορά. 

Με τα όσα αναφέρθηκαν γίνεται φανερό ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια πρόταση  καταστροφική για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Άμεσος στόχος του εργατικού ταξικού κινήματος, των λαϊκών στρωμάτων  πρέπει να είναι η απόσυρση αυτής της πρότασης που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. Που θέλει εργαζόμενους  67 χρόνων λίγο πριν το θάνατο και τους νέους ανέργους ή στην ανασφάλεια και την εργασιακή περιπλάνηση. 

Το κυβερνητικό σχέδιο δεν διορθώνεται! Ανατρέπεται

 Το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και θα επανέρχεται διαρκώς με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους αλλά και για την νέα εργατική βάρδια, όσο δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Και αυτό είναι συνδεδεμένο με την ανάγκη να υπάρξει παραγωγική ανασυγκρότηση  της χώρας, να μειωθούν τα χρόνια εργασίας για τη σύνταξη, τα όρια ηλικίας καθώς επίσης και ο ημερήσιος χρόνος  εργασίας. 

Να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία, ώστε να αποδοθούν στην Κοινωνική Ασφάλιση ετησίως μέχρι 8 δις ευρώ πρόσθετοι πόροι. 

•Να αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί, με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τον δραστικό περιορισμό των ελαστικών και άτυπων μορφών εργασίας προς όφελος της πλήρους και σταθερής. 

•Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότησή της σύμφωνα με τις ανάγκες της και την υποχρέωση του κράτους, τουλάχιστον στα επίπεδα του 2012 (14 δις ευρώ ετησίως). 

• Να ανακεφαλαιοποιηθεί, δηλαδή αποκατασταθεί, με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των μεγάλων κερδών και του μεγάλου πλούτου, η διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών της από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και την εργοδοσία

Απαιτούμε: Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση  δεν είναι εμπόρευμα. 

•Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος, την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. 

•Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων. 

•Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α -ΑΝ.ΕΛ. για την ασφάλιση. Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 και τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI. 

•Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Ανακεφαλαίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων για αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.  

Άμεσα χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες και να οργανωθεί ένας παλλαϊκός εργατικός ξεσηκωμός. Να ξεκινήσουν πολύμορφοι ενωτικοί εργατικοί αγώνες διάρκειας, συντονισμένοι και με άλλα λαϊκά στρώματα, νέους επιστήμονες, αγρότες, για να μην φτάσει στη Βουλή η πρόταση αυτή και εάν φτάσει να μην ψηφιστεί αυτό το έκτρωμα που κατεδαφίζει και διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. 

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, να μην συναινέσει.  Να συνταχτεί με τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων  και των ελεύθερων επαγγελματιών της πόλης μας και να απαιτήσει να αποσυρθεί η πρόταση της συγκυβέρνησης που διαλύει την κοινωνική ασφάλιση. 



Το Δ.Σ.