- Το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών, και πάνω από όλα το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία. Την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
- Την «διαχείριση» των κόκκινων δανείων με χιλιάδες πλειστηριασμούς, κατασχέσεις εκατοντάδων χιλιάδων λογαριασμών της λαϊκής αποταμίευσης, «κανόνια» σε μια σειρά επιχειρήσεις και απολύσεις.
- Το πέρασμα του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα είναι κάτω από τον άμεσο έλεγχο των δανειστών.
- Την συμφωνία σε νέο μεσοπρόθεσμο με την κατοχύρωση των αιματηρών και ανέφικτων πλεονασμάτων μέχρι το 2021.
Η ποσοτική χαλάρωση δεν λειτουργεί σαν «φάρμακο», η κερδοφορία δεν ανακάμπτει, τα κεφάλαια δεν επενδύονται, οι τράπεζες είναι φορτωμένες με «κόκκινα» δάνεια και κρέμονται από μια κλωστή σε μια σειρά χώρες από την Ιταλία μέχρι τη Γερμανία, όπου οι μετοχές της ίδιας της Ντόιτσε Μπανκ κατρακυλάνε, ο δανεισμός στις επιχειρήσεις έχει σταματήσει. Νέα «κανόνια» σκάνε σε επιχειρήσεις από τον Μαρινόπουλο στην Ελλάδα μέχρι κολοσσούς σαν την κορεάτικη Hanjin, την 7η μεγαλύτερη ναυτιλιακή επιχείρηση του κόσμου. Το φάντασμα νέων Λίμαν Μπράδερς, 8 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, είναι εδώ!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξε από την πρώτη στιγμή της καμπάνια του Lexit. Αντιπαρατέθηκε με τις απόψεις που στάθηκαν ουσιαστικά υπέρ της «αποδέσμευσης» στο όνομα του εθνικισμού, του ρατσισμού, του ευρωσκεπτικισμού κλπ, επιμένοντας ότι μπορεί να υπάρξει κατεύθυνση εξόδου από την ΕΕ από τη σκοπιά των ταξικών συμφερόντων των εργαζόμενων και σε αντιπαλότητα με τον δεξιό ευρωσκεπτικισμό και τον εθνικισμό. Συνολικότερα τα σημάδια μιας κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης στις βασικές ευρωπαϊκές χώρες πληθαίνουν. Οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις φθείρονται γρήγορα, κατευθυντήριες ιδέες του συστήματος (πχ ευρωπαϊσμός) βυθίζονται στην ανυποληψία. Είναι εποχή που απαιτείται αντεπίθεση των αντικαπιταλιστικών / επαναστατικών και κομμουνιστικών ιδεών.
Στον βαθμό που δεν συγκροτείται σε όλη την Ευρώπη ένα επαναστατικό ρεύμα, ικανό να κερδίσει τις καταπιεσμένες μάζες με μια άλλη προοπτική, μετατρέποντας την κρίση των παραδοσιακών δυνάμεων σε πολιτική κρίση του συστήματος, η άρχουσα τάξη θα καλύπτει το κενό με στροφή στην πολιτική αντίδραση, την ακροδεξιά ακόμα και τον φασισμό. Η μάχη ενάντια στην Ευρώπη – Φρούριο της λιτότητας, του ρατσισμού και του πολέμου, είναι σε εξέλιξη και μπορεί να κερδηθεί.
Ειδικά στην Τουρκία οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για το εργατικό κίνημα και την αριστερά. Η εκμετάλλευση από τον Ερντογάν της αποτυχίας του πραξικοπήματος για να εδραιώσει μια ολοκληρωτική εξουσία, υπό κοινοβουλευτικό μανδύα, οδηγεί σε κατάπνιξη των λαϊκών ελευθεριών, ένταση του πολέμου ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στην εργατική τάξη, την τούρκικη και κούρδικη αριστερά. Παράλληλα κλιμακώνεται η αστάθεια στην περιοχή, αφού η τούρκικη κυβέρνηση βαθαίνει την πολεμική της εμπλοκή μέσα κι έξω από τη χώρα, στο πλαίσιο ενός κουβαριού αμείλικτων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.
Όλες αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής χώρα». Όχι μόνο δεν μπορεί να εγγυηθεί το απαραβίαστο των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία, την διαφύλαξη των δικαιωμάτων υπεράσπισης όποιου κατηγορείται, αλλά αντίθετα οργανώνει διώξεις σε βάρος κάθε αντιφρονούντα, βασανιστήρια, πογκρόμ, τρομοκρατία ενώ εξαγγέλλει επαναφοράς της θανατικής ποινής για όποιον έχει διαφορετική άποψη από αυτήν της κυβέρνησης, βάζοντας πρώτιστα στο στόχαστρο το εργατικό – λαϊκό κίνημα και την αριστερά.
Για τους λόγους αυτούς η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι αντίθετη στην έκδοση οποιουδήποτε στο καθεστώς Ερντογάν και καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πήρε την απόφαση να εκδώσει στην Τουρκία δύο από τους κατηγορούμενους ως πραξικοπηματίες, αλλά και να επαναπροωθήσει εκατοντάδες πρόσφυγες, στα πλαίσια ενός επικίνδυνου «παιχνιδιού» γεωπολιτικών αντιθέσεων, υπό καθεστώς εσωτερικών και διεθνών πιέσεων, σε πλήρη δυσαρμονία με τις διεθνείς συμβάσεις και το εθνικό δίκαιο.
Μόνο η κοινή διεθνιστική πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις αστικές τάξεις στην περιοχή, για το σταμάτημα του πολέμου και μια δίκαιη ειρήνη, για τον σεβασμό των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των λαών, χωρίς εθνική και θρησκευτική καταπίεση, με στήριξη στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του κουρδικού και παλαιστινιακού έθνους, στον δρόμο για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από κάθε καταπίεση εθνική και ταξική, μπορεί να δώσει απάντηση. Σε αυτή την κατεύθυνση η ανάπτυξη του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και αντίστοιχων διεθνιστικών πρωτοβουλιών αποτελεί εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα.
Λένε ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των προσφύγων την ώρα που πιέζουν για την εφαρμογή της ντροπιαστικής ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και με την πολιτική των hot-spot δίνουν αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς. Προβάλουν ότι στήνουν «προοδευτικό μέτωπο των χωρών του Νότου» με υπέρμαχους της ΕΕ του κεφαλαίου, του ρατσισμού και του πολέμου, όπως ο Ολάντ. Λένε ότι εξασκούν μια «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική και εξασφαλίζουν την «ειρήνη και σταθερότητα» της περιοχής ενώ είναι απόλυτα προσανατολισμένοι στην αντιδραστική πολιτική ΗΠΑ-ΕΕ και συμμαχούν με τα αντιδραστικά καθεστώτα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει μια σειρά από μέτρα ως υλοποίηση ενός «παράλληλου πρόγραμματος»στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι έχει διαφορές από την Ν. Δημοκρατία.
- Το ΚΚΕ αποτελεί μια συγκροτημένη δύναμη, αλλά η άρνησή του να υιοθετήσει τους πολιτικούς στόχους ενός προγράμματος ανατροπής και ιδιαίτερα η πολεμική του στην πάλη για την αποδέσμευση από ευρώ/ΕΕ, η διάσπαση συνδικαλιστικού/ πολιτικού αγώνα, με προβολή φτωχών συνδικαλιστικών στόχων χωρίς πολιτικές αντικυβερνητικές αντιΕΕ αιχμές στο εργατικό κίνημα, η στάση του κατά την διάρκεια του αγώνα για το ασφαλιστικό συγκροτούν μια πολιτική συμβιβασμού με την υπάρχουσα κατάσταση. Η στάση αυτή εντείνει τους προβληματισμούς στη βάση του και για αυτό το ΚΚΕ οξύνει την επίθεση και τα ψηλώνει τα «τείχη» απέναντι στην αντικαπιταλιστική αριστερά.
- Η ΛΑΕ μετά και την συνδιάσκεψή της δείχνει να ακολουθεί τον δρόμο ενός ρηχού «αντιμνημονιακού», «πατριωτικού» μετώπου, χωρίς ρήξη με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την ΕΕ. Η διάσπαση από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο δημόσιο είναι θετική, και μπορεί να συμβάλλει στους αγώνες, εφόσον μεταφραστεί σε μια μαχητική στράτευση στην πάλη, πέρα από τους σχεδιασμούς της γραφειοκρατίας, σε συμβολή στις πρωτοβουλίες ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.
- Οι δυσκολίες που υπάρχουν στο κίνημα και την αριστερά, δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τα μέλη και οι οπαδοί απαιτούν προχώρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οργάνωση, περιεχόμενο δουλειάς και στόχους, σχέδιο παρέμβασης και πολιτικό ρόλο, βάθεμα της πολιτικής διεξόδου, πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να πάμε άλλο έτσι. Πρέπει να αλλάξουμε -όπως είπαμε στην Συνδιάσκεψη- για να κερδίσουμε.
- Αντιδραστική επίθεση για την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και την αντιδραστική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ολοκληρώσει τις επιθέσεις που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία και την παρέμβαση στην λειτουργία των συνδικάτων, τις μειώσεις στον κατώτατο μισθό, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, καταπάτηση του οχτάωρου. Οι εκπρόσωποι της κυρίαρχης τάξης επιμένουν στη ψήφιση του νόμου ως απαραίτητου προαπαιτούμενου της δεύτερης αξιολόγησης για να κόψουν κάθε δυνατότητα αντεπίθεσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, να τσακίσουν οριστικά την εργατική αντίσταση και να σπάσουν τη συλλογικότητα των εργατών στους χώρους δουλειάς. Η μάχη για να μην περάσει η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τον συνδικαλισμό αποτελεί κρίσιμη καμπή.
- Στο μέτωπο της συνολικής οικονομικής βίας ενάντια στον λαό: Η εξωφρενική φορολογία, οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας, το κόψιμο στο ρεύμα, με την παρουσία αστυνομίας, είναι στην ημερήσια διάταξη! Είναι ζήτημα πραγματικά ζωής και θανάτου για την εργατική τάξη και τον λαό.
13. Αναβαθμίζουμε τη δράση μας ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση της ειρήνης στην περιοχή μας. Αποκαλύπτουμε την άθλια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναδειχτεί σε «πυλώνα σταθερότητας» και έμπιστο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και των αντιδραστικών καθεστώτων στην περιοχή. Παλεύουμε να κλείσουν οι βάσεις, να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, να απεμπλακεί η χώρα μας από τις επιθετικές εκστρατείες του ιμπεριαλισμού και τους άξονες του.
14. Παλεύουμε για την «ανατροπή της αντιλαϊκής μνημονιακής επίθεσης κυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, την κατάργηση όλων των μνημονίων και των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ήττα και ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και όλου του μνημονιακού μπλοκ, με την δύναμη ενός ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος, του αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής και του αντικαπιταλιστικού μετώπου/πόλου. Για τη συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που ο πλούτος και η εξουσία θα είναι στα χέρια των εργαζομένων», όπως αποφασίσαμε και στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη. Βασικές αιχμές του πολιτικού πλαισίου πάλης για το επόμενο διάστημα είναι το παρακάτω. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να τους προβάλλει δεμένους με τα μεγάλα ζητήματα της περιόδου, ώστε τα κινήματα και οι αγώνες να τους υιοθετούν στον ένα ή τον άλλο βαθμό. Οι στόχοι αυτό δένονται με τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης της εργατικής τάξης και του λαού για τα οποία διεκδικούμε:
Συνολικά εργαζόμαστε για να κατακτήσουμε ένα ανώτερο περιεχόμενο συνδέοντας στενά τους στόχους πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος με τους ευρύτερους πολιτικούς στόχους της ανατροπής,βάζοντας στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα των εθνικοποιήσεων, της διαγραφής του χρέους, της ρήξης/εξόδου από ευρώ/ΕΕ. Δεν φτάνει απλά να υπερασπιζόμαστε «τα κεκτημένα». Παλεύουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας, να πάρουμε πίσω αυτά που μας πήραν, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Συνδέουμε και αντιμετωπίζουμε με ενιαίο τρόπο την πάλη για ψωμί, δουλειά, ειρήνη, δημοκρατία.
Το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουμε να γίνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό και ανάλογα με το ζήτημα, υπόθεση της πάλης των ίδιων των εργαζόμενων. Αποτελεί ένα στοιχείο της αναγκαίας τομής στο εργατικό κίνημα, που στη σημερινή του κατάσταση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την επίθεση του κεφαλαίου. Όμως η προβολή ενός περιεχομένου δεν αρκεί. Η τομή που επιδιώκουμε απαιτείται να αγκαλιάσει όλες τις πλευρές της δράσης, τον τρόπο οργάνωσης του κινήματος και των αγώνων, τις μορφές δράσης, την τακτική της πάλης.
- Σε ότι αφορά την οργάνωση των αγώνων η βασική μας κατεύθυνση είναι η οργάνωση από τα κάτω. Με επιτροπές αγώνα σε χώρους δουλειάς, κλάδους και συνολικά, με κέρδισμα πρωτοβάθμιων σωματείων, σε κόντρα με την έλλειψη κάθε διεκδίκησης, δημοκρατίας και ελέγχου από τους ίδιους τους εργαζόμενους.
- Προωθούμε τις προσπάθειες οργάνωσης και συντονισμού από τα κάτω, τις πρωτοβουλίες για τον«Συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου ιδιωτικού τομέα», επιδιώκοντας την μέγιστη συνένωση δυνάμεων και τον κοινό βηματισμό με κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.
- Στις μορφές και την τακτική του αγώνα: Δεν περιμένουμε πότε η κυβέρνηση θα «φέρει τους νόμους». Οι αγώνες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και επιθετικά. Με οργάνωση και σχέδιο ώστε πραγματικά να μην τολμήσει να κατεβάσει το τερατούργημα που ετοιμάζει!
- Ιδιαίτερα σημαντική πλευρά της δράσης μας είναι η δράση μέσα στην εργατική νεολαία που εκτινάσσονται οι νέες μορφές απασχόλησης, οι νέες μορφές «μισο-εργασίας / μισο-ανεργίας», η θεσμοθέτηση μιας πληθώρας μορφών γενικευμένης ελαστικής εργασίας (Α. Μinijobs, midijobs, minigeld, laborfranchising, 1 euro jobs, teleworking. Β. «Συμβάσεις μηδενικών ωρών» ή «έκτακτης ανάγκης» Γ. «Συμβάσεις λίγων ωρών». Δ. «Συμβάσεις από το/με το τηλέφωνο». Ε. «Λευκές συμβάσεις») με πενιχρές απολαβές και απουσία ασφαλιστικής κάλυψης, που προωθούνται και μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ-ΕΣΠΑ.
- Σε ενωτική μετωπική κατεύθυνση, με τους εργαζόμενους που παλεύουν για τα δικαιώματά τους, με τον κόσμο του ΚΚΕ, της ΛΑΕ, και της Αριστεράς πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα λαϊκά τμήματα που στράφηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα γυρίζουν την πλάτη απογοητευμένα, με διαρκείς ενωτικές πρωτοβουλίες,πάνω στη βάση της ανατροπής της επίθεσης και της ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.
Την συγκέντρωση όλων των δυνάμεων σε κοινό αγώνα και ενιαίο κέντρο πάλης, με σεβασμό στην αυτοτέλεια κάθε πολιτικής δύναμης. Τον αποφασιστικό αγώνα χωρίς συμβιβασμούς με αρχή για να μην περάσει ο οδοστρωτήρας της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης. Για αυτοτελή σχεδιασμό, αντιπαράθεση και διαχωρισμό με τη γραφειοκρατία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα απευθύνει το κάλεσμά της κεντρικά αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά και σχολή στη κατεύθυνση της συγκρότησης ενός μεγάλου αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής ξεκινώντας από την επερχόμενη μάχη.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ενισχύσει και να σταθεροποιήσει την αυτοτελή πολιτική της παρέμβαση. Να επεξεργαστεί τα αιτήματα και τους στόχους της σε βασικούς κλάδους και θέματα, με καθοριστικό το ρόλο των οργανώσεων και των επιτροπών της. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα να απευθυνόμαστε μαζικά και να κερδίζεται μία ευρύτερη κοινωνικοπολιτική ζώνη με την εναλλακτική στρατηγική της ρήξης, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της επαναστατικής προοπτικής, πέρα από τα ρεφορμιστικά αδιέξοδα.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ανοίξει πιο τολμηρά και βαθιά αυτή τη συζήτηση στους χιλιάδες αγωνιστές που προβληματίζονται επιμένοντας ότι αυτό που απέτυχε δεν είναι η «αριστερά» γενικά ή και η επαναστατική αριστερά πολύ περισσότερο, αλλά η ρεφορμιστική διαχειριστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική του ούτε ρήξη ούτε υποταγή, της κατάργησης των μνημονίων εντός ευρώ/ΕΕ, στα πλαίσια του καπιταλιστικού μονόδρομου και των νόμων του, οι αυταπάτες ότι μια «κυβέρνηση της αριστεράς»,που θα αναδειχθεί με «ομαλό κοινοβουλευτικό τρόπο», μέσα στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, είναι αρκετή για να ανατραπούν τα μνημόνια και οι επιθέσεις της άρχουσας τάξης.
Να προβάλει απέναντι στη χρεοκοπία αυτής της λογικής τον δρόμο τηςαντικαπιταλιστικής ανατροπής και την προοπτική της επαναστατικής αλλαγής της κοινωνίας. Η κάθε τοπική και κλαδική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να οργανώσει με σχέδιο σε μόνιμη βάση την πολιτική εξόρμησή της στους μαχόμενους κλάδους, τους άνεργους, την νεολαία, τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να συμβάλλει ώστε να συγκροτείται πολιτικά η αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση μέσα στους εργαζόμενους και τον λαό. Για αυτό πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά η οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
17. Παράλληλα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να πάρει ή να συμβάλλει σε πρωτοβουλίες ευρύτερης συσπείρωσης δυνάμεων πάνω στα βασικά πολιτικά μέτωπα του αγώνα το ερχόμενο διάστημα (ΕΕ, εργατικό κίνημα, πόλεμος αντιιμπεριαλιστική πάλη, συνολική πρωτοβουλία διαλόγου και κοινής δράσης), στη λογική του αντικαπιταλιστικού πόλου. Σε αυτήν την κατεύθυνση:
- Πρέπει να αξιολογήσουμε πολιτικά την εμπειρία της ΔΙΕΕΞΟΔΟΥ. Η απήχηση που συνάντησε σε ένα πρωτοπόρα δυναμικό είναι δείγμα ότι υπάρχει πράγματι μια σημαντική αναζήτηση και διεργασία στην οποία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ανταποκριθεί με θάρρος, ενωτικό πνεύμα από την σκοπιά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης.
- Θα συμβάλλει σε πολιτική πρωτοβουλία για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Στόχος είναι η συσπείρωση των δυνάμεων που με συνειδητό τρόπο επιδιώκουν την αναγκαία τομή στο εργατικό κίνημα, σε ρήξη με τον υποταγμένο παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό. Για να νικήσουν οι αγώνες, για να κατακτήσει η εργατική τάξη τον ιστορικό της ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η απόφαση της Συνδιάσκεψης για τη δημιουργία μιας Ταξικής Κίνησης, αλλά και η πραγματοποίηση Συνδιάσκεψης Εργατικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συνδικαλιστική επιτροπή και η ΚΣΕ πρέπει να επεξεργαστούν την απόφαση αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα.
- Θα συνεχίσει και θα αναβαθμίσει την παρέμβασή της γύρω από το κεφαλαιώδες ζήτημα του «προσφυγικού», του ρατσισμού και του φασισμού. Τα πρόσφατα γεγονότα (σε Ωραιόκαστρο, Μυτιλήνη, Χίο κλπ) δείχνουν τους σοβαρούς κινδύνους για την αναβίωση ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων. Την ευθύνη για αυτό έχει η απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης και η εφαρμογή της ρατσιστικής συμφωνίας κυβέρνησης-ΕΕ- Τουρκίας.
- Αντίστοιχα χρειάζεται να αναπτύξει με μονιμότερο τρόπο την αντιπολεμική αντιιμπεριαλιστική της δράση και τις πρωτοβουλίες, να ενισχύσει τον διεθνιστικό της προσανατολισμό, να συνδεθεί πιο άμεσα με τις αριστερές και αντιιμπεριαλιστικές συλλογικότητες, ιδίως από την Τουρκία, το Κουρδιστάν και την ευρύτερη περιοχή, αναλαμβάνοντας και αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
- Σημαντική πλευρά της δράση μας είναι η προσπάθεια ενίσχυσης του ριζοσπαστικού, αντικαπιταλιστικού περιεχομένου και ενοποίησης στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της παρέμβασή στους εργατικούς χώρους, στην εκπαίδευση, την νεολαία, τις γειτονιές/περιφέρειες κλπ. Τα ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά σχήματα και κινήσεις διαθέτουν ένα πλούσιο δυναμικό, και η προσπάθεια ενοποίησης των προσπαθειών τους σε περιεχόμενο και μορφή, αποτελεί ουσιαστική πλευρά για την ανάπτυξη των αγώνων μπροστά στις επερχόμενες μάχες και συνολικά για την οικοδόμηση του αντικαπιταλιστικού μετώπου/πόλου.
- Όλες αυτές οι δράσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συνδέονται με την συνολική πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ανάγκη συγκρότησης άλλης αριστεράς.
- «Ανατροπή της αντιλαϊκής επίθεσης του αστικού, μνημονιακού μπλοκ κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, ήττα και ανατροπή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλου του αστικού μνημονιακού μπλοκ με τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
- Κατάργηση παλιών και νέων μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων της κοινωνικής καταστροφής και της επιτροπείας που επιβάλλουν.
- Άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους.
- Έξοδος από την ευρωζώνη, ρήξη/αποδέσμευση από την ΕΕ.
- Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
- Άμεση, «μονομερής» ικανοποίηση των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως η προστασία των ανέργων, οι αυξήσεις των μισθών, των συντάξεων και του λαϊκού εισοδήματος, σε πλήρη αντίθεση με όλα μνημονιακά μέτρα νέα και παλιά, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της νέας γενιάς, η υπεράσπιση των μικρομεσαίων στρωμάτων και της φτωχομεσαίας αγροτιάς από την καταστροφή. Αυτά μπορούν να γίνουν μόνο με μείωση της εκμετάλλευσης, σε ρήξη με τους νόμους του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας/παραγωγικότητας, αλλά και τη λογική ότι η αύξηση των μισθών και η βελτίωση της ζωής των εργαζόμενων εξαρτάται από την «αντοχή της οικονομίας».
- Αντιπολεμικός αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, αποδέσμευση από τους σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού.
- Υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων ενάντια στην εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή, στη δικτατορία των μιντιοκρατών, τη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών και κοινωνικών ελευθεριών, την αστυνομοκρατία και το νεοφασισμό.
Χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα στην κατεύθυνση μιας ενιαίας, μετωπικής, δημοκρατικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην κατεύθυνση αυτή και με βάση το περιεχόμενο της απόφασης οι ΤΕ πρέπει στον σχεδιασμό τους να ιεραρχήσουν:
19. Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές πρέπει να γίνουν το κέντρο της δράσης όλης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από εκεί να «περνάει» και να «ενοποιείται» ο σχεδιασμός. Για τον λόγο αυτό προχωράμε άμεσα στην πραγματοποίηση συνελεύσεων των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών για την πολιτική συζήτηση πάνω στις αποφάσεις, τον σχεδιασμό και την οργάνωση της δράσης τους.
20. Για να υπηρετήσουμε τα παραπάνω χρειάζεται να προχωρήσουν τα οργανωτικά μέτρα που αποφασίστηκαν στην Συνδιάσκεψη και εξειδικεύτηκαν στο τελευταίο ΠΣΟ.
- Άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκρότηση των θεματικών επιτροπών και να εξασφαλιστεί η σταθερή λειτουργία τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει η άμεση λειτουργία της συνδικαλιστικής γραμματείας.
- Εξίσου σημαντική είναι η λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής η οποία σε συνεργασία με την ΚΣΕ πρέπει να συμβάλλει α) στην ανώτερη οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (δημιουργία νέων κλαδικών και τοπικών -όπου είναι εφικτό ανά δήμο- επιτροπών, τακτική λειτουργία, εκλογή συντονιστικών οργάνων σε κάθε επιτροπή, ορισμό υπευθύνων οικονομικών και επαφής με τα όργανα και τις υπόλοιπες επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. β) στην τήρηση αρχείου επιτροπών και μελών και τη συγκέντρωση των συνδρομών από τις επιτροπές. γ) στην έγκαιρη αλληλοενημέρωση των τοπικών για τις αποφάσεις των οργάνων και αντίστροφα. δ) στην οργάνωση της δημόσιας παρουσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ε) στην κυκλοφορία εσωτερικού ενημερωτικού δελτίου όπου θα συγκεντρώνονται οι αποφάσεις των οργάνων και των επιτροπών.
- Τέλος άμεσα προχωράμε στη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Προγράμματος που πρέπει να ασχοληθεί με ζητήματα όπως (α) η πορεία της κρίσης στον ελληνικό καπιταλισμό και η επίδρασή της στην κοινωνική, ταξική διαστρωμάτωση και στην ένταξη του στο διεθνή καταμερισμό, στο φόντο της γενικότερης κρίσης. (β) το χαρακτήρα της επανάστασης και της πορείας προς το σοσιαλισμό-κομμουνισμό, γ) την σχέση τακτικής-στρατηγικής σήμερα.