Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Μαζική ταξική συγκέντρωση και πορεία από την Καμάρα προς τη ΔΕΘ

Με συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα των εγκαινίων της  Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα.
Λίγο πριν τις 7.00 μ.μ. τα μπλοκ συγκροτήθηκαν στο δρόμο και ξεκίνησε η πορεία.
Το καραβάνι αλληλεγγύης στη ΒΙΟΜΕ, επιτροπές αγώνα από τις Σκουριές της Χαλκιδικής, συνελεύσεις αλληλεγγύης και συλλογικότητες μπήκαν στην οδό Εγνατίας, ενώ στην κεφαλή της πορείας που καλούσε η Συνέλευση Αγώνα σωματείων-επιτροπών-συλλογικοτήτων-συλλόγων μπήκε το κοινό πανό με σύνθημα«Συνεχίζουμε ανυπότακτα στο δρόμο του αγώνα-Ανατρέπουμε την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ».
Ακολουθούσαν τα πανό του συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια από την Κοζάνη-Πτολεμαϊδα, η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και άλλα σωματεία και εργαζόμενοι.
Αμέσως μετά ο «Χώρος Αλληλεγγύης Γυναικών Θεσσαλονίκης», το μπλοκ Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας και Θεσσαλονίκης με πολύ μαζική παρουσία νεολαίας.
Στη συνέχεια της διάταξης το «Δίκτυο Ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων Θεσσαλονίκης» τα πανό και μπλοκ της «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία» και της «Λάτζα, εργατική κίνηση στον επισιτισμό» με εργαζόμενους από τα ταξικά εργατικά σχήματα-κινήσεις.
Πιο πίσω το πανώ του «Ανυπότακτου Μαθητή» με παρουσία μαθητών και αμέσως μετά το μεγάλο και μαχητικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με πολύ μαζική συμμετοχή νεολαίας.
Παρούσα με πανό και η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών Θεσσαλονίκης και άλλες κινήσεις από γειτονιές.
Μαζικά ήταν και τα μπλοκ των οργανώσεων και κινήσεων που ακολουθούσαν, με πρώτο το μπλοκ του ΕΕΚ και της ΟΕΝ, της Λαϊκής Αντίστασης, του Ξεκινήματος, αναρχικών συλλογικοτήτων και άλλων ομάδων.
Ισχυρή επίδειξη αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας σε όλη την πόλη έκαναν οι δυνάμεις καταστολής, με χιλιάδες αστυνομικούς και ΜΑΤ να ζώνουν την πορεία.
Μαχητικά συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, δονούσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης στη διάρκεια της διαδήλωσης.
Μαζική ήταν και η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ από την Πλατεία Αριστοτέλους προς τη ΔΕΘ.
Σαφώς μικρότερη η πορεία της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν ορισμένα σωματεία της πόλης και των γύρω περιοχών, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου.