Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Πέμπτη 27 Απριλίου: Εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Νέα Φιλαδέλφεια

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 27/4, 19:30, Πνευματικό κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45)
Τους τελευταίους μήνες η Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται κάτω από ένα ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας από ομάδα οπαδών που καπηλεύονται το όνομα και τα σύμβολα της ΑΕΚ απέναντι σε όποιον τολμά να αρθρώσει έναν  διαφορετικό λόγο που αντιτίθεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα Μελισσανίδη και της Ανώνυμης Εταιρείας της ΠΑΕ ΑΕΚ, ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ.
Όλα εντάσσονται σε μια ιστορία που ξεκινά το 2014 με μια σειρά νομοθετικές παρεμβάσεις, φωτογραφικές διατάξεις, και πιέσεις παράκαμψης των νομικών ζητημάτων εκεί που υπάρχουν, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να ξεκινήσει το έργο.
–Για αυτό το λόγο ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2014 το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής, με ρητή δέσμευση ότι το γήπεδο θα χτιστεί και θα ανοίκειε στην ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ κ όχι στην ερασιτεχνική ΑΕΚ.
–Γι αυτό το λόγο, τις ίδιες μέρες που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεινε τις εκκρεμότητες της με τους «εταίρους», αποδεχόμενη τα νέα τα μέτρα-σφαγή για το λαό, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία,  τις ίδιες μέρες με φωτογραφική τροπολογία αφαίρεσε την αρμοδιότητα για την έγκριση υψομετρικών μελετών σε οδικά έργα γύρω από γήπεδα άνω των 15.000 θέσεων από τους Δήμους και τα Περιφερειακά Συμβούλια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του γηπέδου  της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΑΕ, και να επιβληθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Δ. Μελισσανίδη σε όλη τη Ν. Φιλαδέλφεια.
Με αφορμή το άλσος και το γήπεδο επιχειρείται η πλήρης καθυπόταξη μιας ολόκληρης πόλης στις ορέξεις ενός επιχειρηματικού κέντρου, που δε διστάζει κάποιες φορές ακόμα και να δρα με παρακρατικές πρακτικές. Το έργο το έχουμε ξαναδεί,  στον Πειραιά με τους Μαρινάκη και Μόραλη, στο Βόλο με το Μπέο, στο Ελληνικό με το Λάτση, στο Γουδή με τον Αλαφούζο, στο Βοτανικό με τους Βαρδινογιάννη και Βωβό. Πρόκειται για μια προσπάθεια έμπρακτης αμφισβήτησης των δημοκρατικών ελευθεριών και της  δυνατότητας του κόσμου της πόλης, των φορέων του και του κινήματος να συζητά, να αποφασίζει, να πράττει και να υπάρχει ελεύθερα εκεί που ζει και αναπνέει.
Όλα χάρισμα στα επιχειρηματικά συμφέροντα …
Η πρακτική αυτή ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Χθες ήταν το ρυθμιστικό. Δεν ήταν αρκετό, και σήμερα έχουμε νέα φωτογραφική διάταξη για… τα γήπεδα. Αύριο θα έχουμε για τις παραλίες, τα σκουπίδια, το νερό, τα δάση, οτιδήποτε αμφισβητεί επιχειρηματικά συμφέροντα και την κυρίαρχη πολιτική.
Και αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται και θα εντείνεται όσο τα επιχειρηματικά συμφέροντα βλέπουν ότι τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όσο και η Περιφέρεια Αττικής-με διαφορετικές ευθύνες η καθεμία, ουσιαστικά συναινούν στο στόχο τους να αλώσουν την πόλη με πρόσχημα το γήπεδο, ξεπουλώντας και τους τελευταίους δημόσιους χώρους στο κεφάλαιο, διαλύοντας τον οικιστικό ιστό της πόλης, καταστρέφοντας το άλσος, διαμορφώνοντας, ταυτόχρονα, τους όρους για τη δημιουργία εργασιακών σκλαβοπάζαρων. Όσο βλέπουν ότι η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να πάρει τις πρωτοβουλίες που τις αναλογούν προκειμένου να προστατέψει την πόλη.

Όσο, λοιπόν, το κεφάλαιο βλέπει ως νέο χώρο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας το φυσικό περιβάλλον, τόσο οι κινητοποιήσεις για τους δημόσιους χώρους, τη γη και το περιβάλλον θα εντείνονται και θα παίρνουν πραγματικά χαρακτηριστικά μάχης. Το θέμα πλέον έχει ξεφύγει από το ζήτημα ενός γηπέδου. Έχει να κάνει με την ίδια την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Με το δικαίωμα να μπορεί ο καθένας  να βαδίζει και να μιλά στην πόλη μας, ανεξάρτητα από το τις απόψεις του, χωρίς φόβο. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο αγαθό. Είναι πέρα και πάνω από το οποιοδήποτε «όραμα» που διαμορφώνει κάποιος επιχειρηματίας,  το ντύνει με τα χρώματα της ΑΕΚ και το πουλάει.
Η Νέα Φιλαδέλφεια της προσφυγιάς και της αντίστασης, η πόλη των αγώνων του λαού μας, η πόλη που η ΑΕΚ και οι άνθρωποί της γέλασαν πανηγύρισαν, πικράθηκαν αλλά έμειναν όρθιοι, δεν πρέπει να επιτρέψει σε κανέναν δήθεν σωτήρα να την εκμεταλλευτεί. Είναι και ευθύνη για κάθε σκεπτόμενο φίλο της ΑΕΚ και του οργανωμένου οπαδικού της κινήματος να καταλάβει πού οδηγούν αυτές οι πρακτικές. Και είναι αδιανόητο για την ιστορία της ΑΕΚ να αφήνουν μια μειοψηφία τραμπούκων να τους καπελώνει και να λειτουργούν σαν μοχλός εφαρμογής τέτοιων πολιτικών.
Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το δικαίωμα να μπορεί ο λαός της πόλης μας να συζητά ελεύθερα, να οργανώνεται συλλογικά και να υπερασπίζεται τη ζωή του και την πόλη του. Καλούμε τον κόσμο της ΑΕΚ να σκεφτεί αν το θέμα του γηπέδου και της αγωνίας τους γι’ αυτό, μπορεί να χρησιμοποιείται από επιχειρηματίες που παρουσιάζονται σαν σωτήρες της ομάδας, χωρίς να βάζουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, ως μέσο προκειμένου να καταστέλλεται κάθε απόπειρα έκφρασης μιας διαφορετικής γνώμης. Καλούμε το λαό της Νέας Φιλαδέλφειας τα σωματεία και τις συλλογικότητες της πόλης να υπερασπιστούν το δικαίωμα της ελεύθερης συζήτησης και άποψης, να συμβάλουν στη συγκρότηση κινήματος που θα βάλει φρένο στα επιχειρηματικά σχέδια της καταστροφής της πόλης.
ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Τοπική Επιτροπή Ν. Ιωνίας- Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας-Μεταμόρφωσης