Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Μαζικές οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Να βγουν ξανά οι αγώνες στο προσκήνιο

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τα απεργιακά μπλοκ του Μουσείου και την πορεία

Μαζικές ήταν όλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Χιλιάδες εργαζόμενοι απάντησαν στα νέα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα που ετοιμάζουν εντατικά κυβέρνηση και τρόικα. Αντίστοιχα, μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας, με μαζική συμμετοχή.
Στην Αθήνα, από το πρωί πραγματοποιήθηκαν απεργιακές φρουρές και μπλόκα σε μια σειρά χώρους δουλειάς, επιχειρήσεις και καταστήματα. Λίγο μετά τις 11.00 π.μ. συγκροτήθηκαν τα μπλοκ της συγκέντρωσης στο Μουσείο, όπου καλούσαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις, εργατικά σχήματα και κινήσεις, οι Γενικές Συνελεύσεις και καταλήψεις πολλών φοιτητικών συλλόγων και οργανώσεις της μαχόμενης και ανατρεπτικής Αριστεράς.


Στην κεφαλή της πορείας, η οποία ξεκίνησε στις 11.30 π.μ. βρέθηκαν τα μπλοκ των Σωματείων από νοσοκομεία και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Ακολουθούσαν πανό πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομές, όπως ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου, το σωματείο της INTRACOM, ο ΣΕΦΚ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο ΣΜΕΔ, το ΣΣΜ, το Σωματείο Βάσης Ανέργων και ακολουθούσαν εργατικές συλλογικότητες και συνελεύσεις. Αμέσως μετά πορεύτηκε το πολύ μαζικό μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων του ΕΜΠ, της ΦΜΣ και άλλων σχολών, ενώ πιο πίσω ακολουθούσαν τα πανό των οργανώσεων της ανατρεπτικής αριστεράς που καλούσαν επίσης στο Μουσείο, όπως το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΕΕΚ, της ΟΚΔΕ, κ.α.

Η πορεία που ξεκίνησε από το Μουσείο μαζικοποιήθηκε ιδιαίτερα με την είσοδό της στην Πατησίων προς Ομόνοια και στην αρχή της οδού Σταδίου, με πολύ κόσμο να μπαίνει στην διαδήλωση. Νωρίτερα είχαν ξεκινήσει από την Ομόνοια τα μπλοκ της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ, τα οποία με μαζική πορεία μέσω της οδού Πανεπιστημίου ανέβηκαν στο Σύνταγμα και κατέληξαν στη Βουλή. Η συγκέντρωση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην Πλ. Κλαυθμώνος ξεκίνησε την πορεία της λίγο πριν τις 1.00 μ.μ. με μαζική παρουσία μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως.

Η πορεία από το Μουσείο ανέβηκε μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα, και λίγο μετά τις 2.00 έφτασε μπροστά στη Βουλή, για να συνεχίσει μέχρι τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε. Το ταξικό ρεύμα στα συνδικάτα, πολλά εργατικά σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συντονισμοί σωματείων σε κλάδους και πόλεις, πραγματοποίησαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά ακόμα πόλεις της χώρας, με μαζική συμμετοχή, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν εξορμήσεις και περιοδείες σε πόλλούς χώρους δουλειάς σε όλη τη χώρα, δίνοντας το στίγμα και προβάλλοντας την ανάγκη για ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και την οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων για να βγουν στο προσκήνιο οι αγώνες, να συνεχίσουμε μαζικά την πάλη.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της 27/11 δείχνουν και αυτές με τη σειρά τους, μετά τις κινητοποιήσεις μαθητών και φοιτητών, τις πολύ μαζικές διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και μια σειρά μάχες σε χώρους, την νέα κινητικότητα που αναπτύσσεται και τις δυνατότητες που υπάρχουν για μια μαζική επιστροφή του λαϊκού παράγοντα στο δρόμο και στο προσκήνιο, ώστε να σφραγιστούν οι εξελίξεις από τους αγώνες και την πάλη του κόσμου της δουλειάς, της νεολαίας και του λαού και όχι από τα κοινοβουλευτικά παιχνίδια και την εκλογική αναμονή.

Οι δυνατότητες αυτές πρέπει και μπορούν να αξιοποιηθούν από το ταξικό ρεύμα και την ανατρεπτική αριστερά, με βήματα ανασυγκρότησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με ανάπτυξη της πάλης και του περιεχομένου των διεκδικήσεων και των αγώνων. Χρειάζεται άμεσα η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα, για να μην μείνουμε στις κινήσεις διαμαρτυρίας και στις «επετειακές» μορφές, αλλά να οργανώσουμε παντού την αντίσταση και αντεπίθεση των αγώνων και του κινήματος για την ανατροπή της επίθεσης και της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου.