Μοιάζουν κροκοδείλια τα δάκρυα της Δημοτικής Αρχής για τα προβλήματα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κυρίως για το γεγονός ότι πάνω από 200 βρέφη και νήπια θα βρουν κλειστή την πόρτα των Δ. Π. Σταθμών.  Ο αποκλεισμός εκατοντάδων βρεφών και νηπίων επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια (2008, 2009, 2010) γιατί η  Δημοτική Αρχή με την πολιτική που ασκούσε δεν  είχε σε προτεραιότητα την επίλυση αυτού του κοινωνικού προβλήματος, δε δημιούργησε νέους παιδικούς σταθμούς ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των πολιτών. Παρά τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις του σωματείου και των εργαζομένων, οι επανειλημμένες δεσμεύσεις της Δ. Αρχής για την κατασκευή νέων Π. Σταθμών όπως στην οδό Κάλβου, ενώ τα σχέδια για την ανέγερση Π. Σταθμού στην οδό Ζακύνθου τιναχθήκαν στον αέρα γιατί το κόστος κατασκευής κρίθηκε υπερτιμολογημένο.

    Στα εννέα χρόνια δημοτικής Αρχής του κ. Χαρδαλιά κατασκευάστηκε ένας δημοτικός σταθμός στην περιοχή της ΝΤΑΝΚΑΝ στον οποίο μεταστεγάστηκε άλλος σταθμός που δεν πληρούσε της προϋποθέσεις στέγασης των παιδιών. Τα  προηγούμενα χρόνια που ο Δήμος είχε την δυνατότητα  - δεν υπήρχε το Δ.Ν.Τ και η τρόικα- να κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν τo έκανε στο βαθμό που να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των Σταθμών και να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών / παιδαγωγών.  Αυτοί είναι οι λόγοι που μένουν τόσα παιδιά συμπολιτών μας έξω  από τους Δ. Π. Σταθμούς.  Προτάσεις κατατέθηκαν πολλές και  όχι μόνο από το σωματείο των εργαζομένων, είτε για να κατασκευασθούν νέοι Π. Σταθμοί είτε να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις σε σταθμούς όπως στον  Καρέα που το κτήριο  ανήκει στο Δήμο.  Οι προτεραιότητες της Δημοτικής  Αρχής ήταν όμως άλλες, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.
  
   Σήμερα πράγματι η βάρβαρη αντικοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση  οξύνει πολύ περισσότερο και τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς. Η λύση βρίσκεται στην κινητοποίηση γονιών και εργαζομένων, στη δημιουργία ενός μετώπου που θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών δομών στο Δήμο, που να απαιτήσει από την κεντρική και δημοτική εξουσία να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι διμηνιτών συμβασιούχων  όπως προγραμματίζουν.  Να κατασκευασθούν νέοι παιδικοί σταθμοί ώστε να βρίσκουν θέση όλα τα βρέφη και τα νήπια  όλων των οικογενειών που το έχουν ανάγκη. Να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις σε σταθμούς που χρειάζεται ώστε  να είναι σύγχρονοι και ασφαλείς για τα παιδιά. Να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση και να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς.

  Για την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα   

Παναγιωτόπουλος Χρήστος

Μέλος του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα