Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σχολεία ανοίγουν, οι προοπτικές με αυτό το σύστημα κλείνουν

Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης  Πολιτών Βύρωνα

Το ξεκίνημα των σχολείων έχει τα σημάδια της διάλυσης που οδηγούν τη δημόσια παιδεία, όπως και κάθε κοινωνική παροχή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και οι τράπεζες.
 

Οι μαθητές δεν θα πάρουν τα περισσότερα βιβλία, αφού δεν έχουν τυπωθεί λόγω διάλυσης του ΟΕΔΒ, και το Υπουργείο παραπέμπει σε dvd, στο ιντερνετ ή σε χρήση φωτοτυπιών που μπορεί να πληρώσουν οι γονείς ή οι σχολικές επιτροπές. Σε κάθε τμήμα τα παιδιά θα είναι περισσότερα, με βάση το σχέδιο για εξοικονόμηση χρημάτων και τις συγχωνεύσεις. Βέβαια, λεφτά περισσεύουν στο Υπουργείο Παιδείας για συμβούλους, προγράμματα, απευθείας προμήθειες. 

Η ύλη θα αλλάξει, για να προσαρμοστεί στις «νέες αξίες» του ανταγωνισμού και στις απαιτήσεις των εργοδοτών για φτηνή, ευέλικτη εργασία. Το άγνωστο σύστημα εισαγωγής για τη φετινή α’ λυκείου και η μείωση του αριθμού των εισακτέων για τις β’ και γ΄ λυκείου εντείνουν την ανασφάλεια των παιδιών για το μέλλον . 

Ενώ, ο νέος νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση με την 3ετή διάρκεια και από κει και μετά με πληρωμή, τη μείωση της χρηματοδότησης, τη συμμετοχή οικονομικά ισχυρών εξωπανεπιστημιακών στη διοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις, την κατάργηση του ασύλου, την απαξίωση των πτυχίων πάει πακέτο με την ανεργία και την παράδοση όλης της κοινωνίας βορά στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των τραπεζών.

Οι εκπαιδευτικοί θα είναι λιγότεροι από κάθε άλλη φορά και τα κενά δεν θα καλυφτούν. Για τις 11.000 αποχωρήσεις έγιναν μόνο 119 διορισμοί στην α’ βάθμια εκπαίδευση, και 424 στη β’ βάθμια.


Συνέχεια...