Τρίτη 27 Μαΐου 2014

128.000 Θεσσαλονικείς στο δημοψήφισμα για το νερό: 98% είπαν ΟΧΙ στην πώληση του νερού!

του Χρήστου Παναγιωτόπουλου  (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ ΟΤΑ)

Ιστορικής σημασίας και εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που διενεργήθηκε την Κυριακή, παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στους 11 Δήμους της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ. Η ακραία αυταρχική συμπεριφορά της συγκυβέρνησης να παρεμποδίσει το δημοψήφισμα και τη δυνατότητα να εκφραστεί η θέληση του λαού της Θεσσαλονίκης για την ιδιωτικοποίηση του νερού έπεσε στο κενό.

Έσπασαν τα μούτρα τους όλοι αυτοί που με άμεσο η έμμεσο τρόπο υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση του νερού. Παρά τις προσπάθειες αποθάρρυνσής του, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ψήφισαν 218.000 Θεσσαλονικείς, ποσοστό 50% όσων προσήλθαν στις κάλπες. Το ΟΧΙ στην πώληση του νερού ξεπέρασε το 98%.

Το νερό είναι κοινό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα νερό δεν είναι εμπόρευμα για να δίνει ιδιωτικά κέρδη ούτε μέσο για να μπαίνουν δημόσιοι φόροι. Το νερό είναι ζωή και η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους. Το δημοψήφισμα για το νερό είναι ένα εγχείρημα άμεσης δημοκρατίας και έκφρασης του λαού που αφήνει σοβαρές παρακαταθήκες και δείχνει το δρόμο στα κινήματα, ότι μπορούν να επιβάλουν μορφές έκφρασης της θέλησης των πολιτών παρά και ενάντια στη θέληση της εξουσίας.

Οι πολίτες μέσα από συλλογικότητες και την ανεξάρτητη δράση τους μπορούν να επιβάλουν λύσεις με γνώμονα το όφελος του κοινωνικού συνόλου και όχι τα συμφέροντα των ιδιωτικών συμφερόντων σε συνδυασμό με το πολιτικό προσωπικό της κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Οι αγώνες τον πολιτών όταν έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο και τις σύγχρονες καθημερινές τους ανάγκες μπορούν να έχουν αποτελέσματα.