Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του Κοινωνικού-Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα για την απρόκλητη επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ, μετά την αντιφασιστική πορεία στις 16 Σεπτεμβρίου

Το βράδυ της Τρίτης 16 Σεπτέμβρη, μετά την πορεία που κάλεσε η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Βύρωνα με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, το κέντρο της πόλης μας έγινε μάρτυρας μιας εντελώς απρόκλητης και απροκάλυπτης αστυνομικής επίθεσης κατά των συμμετεχόντων στις εκδηλώσεις (πορεία και συναυλία). Μετά το τέλος της πορείας, κι ενώ το σώμα της διαδήλωσης είχε διαλυθεί, αστυνομικοί της ομάδας Δέλτα που παρακολουθούσαν την πορεία διενέργησαν με το γνωστό προκλητικό τρόπο που χαρακτηρίζει την Ελληνική Αστυνομία, ελέγχους σε διαδηλωτές που προσέρχονταν στο χώρο της συναυλίας (άλσος Αγ. Τριάδας, Λαμπηδόνα).

Προσήγαγαν έναν από αυτούς καθώς και έναν δημοσιογράφο που κάλυπτε τα γεγονότα, ενώ εξύβρισαν και προπηλάκισαν τον κόσμο που διαμαρτυρόταν για την συμπεριφορά της αστυνομίας. Στο σημείο των γεγονότων προσήλθαν δημοτικοί σύμβουλοι, (μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης), οι οποίοι ζήτησαν από τους αστυνομικούς τα στοιχεία τους και το λόγο για τον οποίο προέβησαν στις προσαγωγές και της εν γένει απαράδεκτης συμπεριφοράς τους. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη βομβίδων κρότου-λάμψης, δημιουργώντας κλίμα φόβου στη γύρω γειτονιά και τραυματίζοντας κάποιους από τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και τον δήμαρχο Βύρωνα. Στη συνέχεια αποχώρησαν εκτοξεύοντας απειλές πως θα ξαναγυρίσουν.

Στην εποχή της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης γίνεται έκδηλη η ανησυχία της κυβέρνησης και των κρατούντων συνολικά, μην τυχόν και τους ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και ξυπνήσει ο κόσμος. Είναι ολοφάνερη η προσπάθειά της κυβέρνησης και των ευρωπαίων "εταίρων" μας, να καταστήσουν την οποιαδήποτε κοινωνική αντίσταση παράνομη, τόσο μέσω της νομοθεσίας που προωθούν, όσο και με τον εκφοβισμό σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Με την προπαγάνδα που ασκούν τα καθεστωτικά ΜΜΕ, ο φόβος, η συντηρητικοποίηση, ο ρατσισμός διαχέονται σε όλη την κοινωνία. Θέλουν να φτιάξουν μια κοινωνία υποταγμένη. Θέλουν να αναγκάσουν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, στο να αποδεχθούν ότι πρέπει αυτά να πληρώσουν για την καπιταλιστική κρίση. Θέλουν να ξεσπάσει εμφύλιος μεταξύ των φτωχών (είτε μεταξύ ελλήνων, είτε μεταξύ ελλήνων και μεταναστών) για να γλιτώσουν οι πλούσιοι! Θέλουν, να εξελιχθεί η υποταγή της κοινωνίας σε μόνιμο καθεστώς, με στόχο την διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας στα χέρια της ολιγαρχίας που κυβερνά και εξουσιάζει τον τόπο μας. 

Για όλα αυτά τα θέλω της κυβέρνησης και του συστήματος, πολύτιμος σύμμαχος είναι ο φασισμός και ο εθνικισμός, παρέα με την κρατική καταστολή! Απόδειξη γι' αυτό, είναι η ανοχή που επιδεικνύεται από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ, στη διείσδυση φασιστών μέσα στα σώματα ασφαλείας καθώς και η απροκάλυπτη, ενίοτε, συνεργασία των σωμάτων ασφαλείας με ομάδες νεοναζί εναντίον διαδηλωτών. Να λοιπόν, γιατί η Ελληνική Αστυνομία -ιδιαίτερα τα πιο ανεξέλεγκτα σώματά της- το μόνο που ξέρει να κάνει τόσο καλά, είναι η καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων. 

Το Κοινωνικό – Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα καταγγέλλει τις αντιλήψεις και τις πρακτικές της κυβέρνησης και της Αστυνομίας, ως απολύτως απαράδεκτες, γιατί στρέφονται ευθέως κατά δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη και των δικαιωμάτων του ανθρώπου γενικά. Καλούμε τους κατοίκους του Βύρωνα να επιδείξουν μηδενική ανοχή σε τέτοιους είδους συμπεριφορές, καταγγέλοντάς τις σε κάθε ευκαιρία και υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα.