Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Είναι χαμένη η ψήφος στην αντικαπιταλιστική Αριστερά;

Ή πως ακόμα και οι αριθμοί, λένε το αντίθετο!

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η λαϊκή κατακραυγή θα καταδικάσει μαζικά τα κόμματα του μνημονίου-υπηρέτες του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της Ε.Ε.  και η αριστερά θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό αθροιστικά τα τελευταία χρόνια. 

Ειδικά, η αντικαπιταλιστική αριστερά μπορεί να αποκτήσει μια διακριτή δύναμη στα εκλογικά ποσοστά και παρουσία στη βουλή. Παρουσία που μαζί με την καθοριστική δράση της στο εργατικό, νεολαιίστικο και  λαϊκό κίνημα θα συμβάλλουν στο ξεδίπλωμα νέου γύρου μαχητικών και ανυποχώρητων αγώνων και θα αποτελούν ένα επικίνδυνο και ανεξέλεγκτο παράγοντα και φραγμό για την πολιτική και οικονομική εξουσία, που θέλει να συνεχίσει το πρόγραμμα φτωχοποίησης του λαού. 

Οι εκλογές όμως διεξάγονται με  ένα αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα, που κλέβει από τους «μικρούς», που παίρνουν κάτω από 3%, τις έδρες που θα τους αναλογούσαν με το σύστημα της απλής ανόθευτης αναλογικής. Με βάση αυτή την κλεψιά καλούνται από  διάφορους εκλογομάγειρους που επιστρατεύουν τη θεωρία της «χαμένης ψήφου», όσοι σκέφτονται να διαλέξουν ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μην το πράξουν!

Ισχυρισμός 1ος

Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., που μπορεί να μη μπει στη Βουλή, ευνοεί τη δυνατότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα ή η συνεργασία 2 κομμάτων.

      Η ΑΛΗΘΕΙΑ 

Όσο ποσοστό και να έχουν τα κόμματα εκτός βουλής,  το μεγάλο μπόνους των 50 εδρών στο 1ο κόμμα (όποιο ποσοστό και να έχει, ακόμα και με 1 ψήφο διαφορά από το 2ο), το χαρίζει ο  αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος  και όχι οι ψήφοι στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 40,4% για άλλες 101 έδρες, γεγονός απίθανο για το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ πλέον. 

Λένε επίσης, ότι η κυβέρνηση συνεργασίας 2 κομμάτων με 151 έδρες γίνεται πιο εύκολη όσο μεγαλώνει το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής γιατί πέφτει κατά 0,40% το αναγκαίο 40% για κάθε 1% παραπάνω στα εκτός βουλής. Ούτε αυτό στέκει, γιατί η λεηλασία των εδρών των αποκλεισμένων από τη βουλή κομμάτων, κατανέμεται και στα επίδοξα κυβερνητικά κόμματα και στα κόμματα της αντιπολίτευσης με το ίδιο μέτρο για όλους μετά την αφαίρεση των 50 εδρών (250 έδρες/ψήφοι των κομμάτων που μπαίνουν στη βουλή). 

Από την άλλη είναι φανερό ότι το σύστημα μετά τις εκλογές μπορεί να χρησιμοποιήσει όχι μόνο τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και των Καμμένου, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, κ.α., προκειμένου να σχηματιστεί αστική κυβέρνηση (μέσω αποστασιών, δορωδοκιών, εκβιασμών κλπ)! Συνεπώς και από αυτή την άποψη, ο ισχυρισμός που λέει "ψηφίστε κοινοβουλευτικά κόμματα και όχι εξωκοινοβουλευτικά για να μην σχηματίσουν κυβέρνηση τα 2 πρώτα αστικά κόμματα" απλά, δεν ισχύει!

Ισχυρισμός 2ος

Η ψήφος στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. πάει χαμένη, γιατί είναι χρήσιμο να δοθεί στα αριστερά κόμματα που θα είναι στη Βουλή, ώστε να έχουν παραπάνω βουλευτές.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ 

Σήμερα ένα 0,5% παραπάνω στο ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΚΚΕ αντιστοιχεί σε 1-2 βουλευτές παραπάνω σε αυτά. Ένα 0,5%, όμως, παραπάνω στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. μπορεί να είναι το καθοριστικό για την είσοδο της στη Βουλή.  Ποσοστό που σημαίνει 8 αγωνιστές της αντισυστημικής αριστεράς μέσα στη Βουλή. Δυνατότητα υπαρκτή με βάση το 2% που κατέγραψαν τα ψηφοδέλτια που στήριξε στις περιφερειακές εκλογές. Αν η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο-λαιμητόμο του 3% και μπει στη Βουλή αφαιρεί έδρες από το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ..  Και παίρνει τις έδρες που θα τις αναλογούσαν με αναλογική  και τόσα χρόνια τις κλέβουν. Συνεπώς, με την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Βουλή, το ήδη άπιαστο όνειρο της αυτοδυναμίας για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ απομακρύνεται ακόμα περισσότερο!

Άρα, οι ισχυρισμοί  «Μην ψηφίσετε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. γιατί είναι χαμένη ψήφος»  είναι ανυπόστατοι  εκτός από το ότι είναι απαράδεκτοι για μια αριστερή-προοδευτική-δημοκρατική αντίληψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ δεν μπορούν επιλεκτικά να αντιπαλεύουν τη θεωρία της χαμένης ψήφου μόνο σε ό,τι αφορά τη δική τους κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αλλά να τη χρησιμοποιούν όταν τους βολεύει, σε βάρος της εκπροσώπησης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. και ευρύτερα της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής Αριστεράς, ώστε να ανεβάζουν τις δικές τους «μετοχές» στο χρηματιστήριο του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Αλλά  και οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική των κυβερνήσεων, όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, στις εργατικές κινητοποιήσεις, στις πλατείες, στις αγωνιστικές συλλογικότητες  δεν επιτρέπεται να πέφτουν θύματα σε εκβιαστικά διλήμματα, να απαρνούνται τα πιστεύω τους στη μέγγενη του μικρότερου κακού, να βάζουν στην άκρη τα πολιτικά κριτήρια των θέσεων και των προγραμμάτων, την μνήμη και τις εμπειρίες τους για το ποια αριστερά παίζει προωθητικό ρόλο στο κίνημα, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή των μαχών, συνέβαλλε στην ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και δημιουργία συλλογικοτήτων, δουλεύει για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος,  δεν τρέφει αυταπάτες καλύτερης διαχείρισης του συστήματος, συγκρούεται με τα συμφέροντα, αναζητά, προβληματίζεται, αγωνίζεται για τον άλλο δρόμο έξω από το ευρώ, την Ε.Ε., τα μνημόνια, για τις εργατικές ανάγκες, παλεύει το στόχο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Καλούμε όσους σκέφτονται να ψηφίσουν την αντικαπιταλιστική αριστερά να μην υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα. Να επιλέξουν ελεύθερα στις κάλπες αυτό που τους εκφράζει περισσότερο, τον άλλο δρόμο κόντρα σε μνημόνια, επιταγές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, στα κόμματα και αποκόμματα-αναχώματα του συστήματος, κόντρα σε όσους θέλουν να συρρικνώσουν την αντικαπιταλιστική αριστερά και την ελπίδα. 
Να συναντηθούμε πιο δυνατοί από την επόμενη μέρα στους αγώνες, που αυτοί θα κρίνουν αν θα ανατρέψουμε όσα στήνει το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο.

Κερδισμένη είναι η ψήφος που δίνεται για μια άλλη αριστερά και για νικηφόρους αγώνες από την επόμενη μέρα.

Σας καλούμε να στηρίξετε και να ψηφίσετε την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με σαφή στόχο, ακόμα και την είσοδό της στη Βουλή!