Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την διακομματική επιτροπή των εκλογών

Σήμερα, 26/5/2012, έλαβε χώρα η τελευταία διακομματική επιτροπή πριν από τις εκλογές της 6ης Μάη, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτση και του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Καψή.  Σε αυτήν συμμετείχαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 14 συνδυασμούς, εκ των οποίων οι 9 είναι τα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και οι άλλοι 5, αυτοί που κατέθεσαν πλήρη ψηφοδέλτια στο 70% των περιφερειών της επικράτειας. Την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκπροσώπησαν, ο περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Δημήτρης Δεσύλλας και ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Πέτρος Κωσταντίνου. Τα θέματα της επιτροπής ήταν η προεκλογική προβολή των κομμάτων στα ΜΜΕ μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και το ζήτημα των debate των κομμάτων.

 Η τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα αιτήματα της που κατατέθηκαν με γραπτό υπόμνημα ήταν σαφή. Κατήγγειλε αποφασιστικά την αντιδημοκρατική κατρακύλα των μνημονιακών κομμάτων που κόβουν και ράβουν στα μέτρα τους νόμους για την προβολή των κομμάτων. Δήλωσε την αντίθεση της στη σκανδαλώδη κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, στα χαράτσια (παράβολα κ.α.) για τους υποψηφίους και κυρίως στον μόνιμο και συνειδητό αποκλεισμό της Αριστεράς και ειδικά της αντικαπιταλιστικής αριστεράς , όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (και άλλων δυνάμεων σαν τη συνεργασία ΚΚΕ-ΜΛ & ΜΛ-ΚΚΕ, το ΕΕΚ, την ΟΚΔΕ κ.α.). Έθεσε μάλιστα 6 συγκεκριμένα αιτήματα για μια ύστατη προσπάθεια να τηρηθούν έστω τα προσχήματα δημοκρατικότητας των εκλογών για στοιχειωδώς ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή των κομμάτων. Αυτά ήταν:

1.Υποχρεωτική κάλυψη της προεκλογικής μας δραστηριότητας σε όλα τα δελτία ειδήσεων και στις εκλογικές εκπομπές.

2. Τηλεοπτική κάλυψη της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

3. Συμμετοχή εκπροσώπων μας στα πάνελ των τηλεοπτικών συζητήσεων.

4. Συνέντευξη εκπροσώπου μας διάρκειας μίας ώρας.

5. Τρία (3) δεκάλεπτα για προβολή του προγράμματός και των θέσεών μας με τη δυνατότητα ο χρόνος αυτός να χρησιμοποιηθεί και με τη μορφή τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σποτ (π.χ. ενός λεπτού που θα αναμεταδοθεί πολλές φορές).

6. Ισότιμη αναφορά του κόμματός μας το βράδυ των εκλογών στην έκδοση των αποτελεσμάτων και όχι «τσουβάλιασμα» με την απαράδεκτη τακτική των «λοιπών» κομμάτων.


Τα άκρως δικαιολογημένα αιτήματα μας υποστηρίχτηκαν και από τα κόμματα της Αριστεράς, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκπρόσωποι του μαύρου κυβερνητικού μετώπου δεσμεύτηκαν ότι ορισμένα εξ αυτών θα υλοποιηθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, όχι ωστόσο το σύνολο τους. Τους φαίνεται υπερβολικό να διεκδικείς να ακουστεί η άποψη σου αν δεν είσαι υπάλληλος των τραπεζών και των τοκογλύφων, αν προτείνεις ένα διαφορετικό δρόμο για την κοινωνία.

 
Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό των debate. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν είτε να περιλαμβάνουν μόνο τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ- ΝΔ είτε τα 9 με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ενώ υπήρχε και διαφωνία ως προς τον αριθμό τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασε μια ολότελα διαφορετική άποψη. Υποστήριξε αυτό που παραδέχονται όλοι: Ότι οι ανιαρές και ανούσιες συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από τη δημιουργία εντυπώσεων και την ουσιαστική αποφυγή του διαλόγου. Αντιθέτως θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μια σειρά από θεματικές συζητήσεις γύρω από φλέγοντα ερωτήματα της περιόδου (το μνημόνιο, το θέμα της Ε.Ε., του ευρώ κ.α.) στις οποίες να συμμετέχουν κυκλικά εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα. Κάτι απολύτως λογικό που θα συνέβαλε στην κατανόηση των πολιτικών προτάσεων όλων των κομμάτων. Ωστόσο, η αλήθεια και η κατανόηση είναι αυτό που περισσότερο φοβούνται τα κόμματα που καταστρέφουν τη χώρα και για αυτό τρέμουν μπροστά σε τέτοιες συζητήσεις. 

Η προσπάθεια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για να φτάσει τον μήνυμα ανατροπής, σε όλο τον εργαζόμενο κόσμο δεν θα σταματήσει εδώ. Αναμένουμε τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι θα διαμορφώσουν μια πραγματικότητα ισότιμης και δημοκρατικής προεκλογικής αναμέτρησης. Όσο και να προσπαθούν, είναι πια αδύνατο να φιμωθεί η φωνή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.