Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ρεπορτάζ από τις κινητοποιήσεις της 11ης Μάη, υπέρ της διαγραφής του χρέους και της στάσης πληρωμών

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την κινητοποίηση της 11 Μάη

Μαζική –παρά το ψιλόβροχο- ήταν η συγκέντρωση και η διαδήλωση που οργάνωναν εργατικά σωματεία και συλλογικότητες τη Δευτέρα 11 Μάη στα Προπύλαια. Η κινητοποίηση είχε σκοπό να καταγγείλει την πληρωμή της δόσης των 750 εκατ. ευρώ που κατέβαλε η κυβέρνηση στο ΔΝΤ, αλλά και την αγωνιστική αντίθεση στη νέα συμφωνία-μνημόνιο που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές. 

Στη συγκέντρωση μίλησε εκ μέρους του συντονιστικού της «Κίνησης για τη διαγραφή του χρέους τώρα!» Θ. Βουρεκάς, ο οποίος τόνισε ότι όσο εξυπηρετείται το χρέος, όσο πληρώνονται εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση της θέσης των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ο Θ. Βουρεκάς ανέφερε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ, της ΕΚΤ και των δανειστών, και ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση υπέρ του λαού εντός αυτών των πλαισίων. «Εμείς διαλέγουμε το δρόμο της σύγκρουσης, της ρήξης με την πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ, κι αυτό απαιτεί ενεργό λαό, κίνημα στο δρόμο, αντίσταση και πάλη για να μην περάσουν οι νέες συμφωνίες. 

Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ., υπό βροχή, τα μπλοκ της συγκέντρωσης ξεκίνησαν την πορεία. Πρώτο το πανό της «κίνησης για τη διαγραφή του χρέους τώρα» με σύνθημα «ούτε 1 ευρώ στους δανειστές». Ακολουθούσαν τα μπλοκ και πανό των εργατικών σωματείων, όπως του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας «Αριστοτέλης», ο Σύλλογος δασκάλων Α΄ Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, κ.α. «Οι εργαζόμενοι δεν αναγνωρίζουν κανέναν χρέος-τα εργατικά συμφέροντα μπροστά» έγραφαν τα πανό των σωματείων εργαζομένων. Ακολουθούσε το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΜΦΕ. 

Πιο πίσω οι οργανώσεις και συλλογικότητες που στήριζαν και καλούσαν στη συγκέντρωση, με πρώτο το μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και ακολουθούσαν η ΜΑΡΣ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ και άλλες συλλογικότητες. Η πορεία κατέβηκε την Πανεπιστημίου και από τα Χαυτεία ανέβηκε μέσω Σταδίου, με πρώτο σταθμό στο Σύνταγμα το Υπουργείο Οικονομικών, όπου φωνάχθηκαν συνθήματα. «Το μόνο χρέος που έχουμε εμείς, είναι το χρέος της ανατροπής!» ακούστηκε μαζικά στην είσοδο του υπουργείου. Η πορεία συνεχίστηκε προς τη Βουλή και τα γραφεία της Ε.Ε. 

Η κινητοποίηση της 11 Μάη ήταν ένας πρώτος σταθμός, μια πρώτη προσπάθεια να βγουν στο δρόμο τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις και η πολιτική αντίθεσης στο συνεχιζόμενο μνημονιακό πλαίσιο και τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που ετοιμάζονται από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ. Απαιτείται η συνέχεια, με αντεπίθεση και μαζική πάλη του κινήματος τώρα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη συζητιούνται και σχεδιάζονται πρωτοβουλίες σε κλάδους και σωματεία, αλλά και από την μαχόμενη ανατρεπτική αριστερά. 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις.