Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου: Πανελλαδική συγκέντρωση στην ΔΕΘ - Καμάρα, στις 6 μμ


Την Τρίτη 24/7 πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ σύσκεψη με τη συμμετοχή σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων για την διοργάνωση ανεξάρτητης, ταξικής, εργατικής συγκέντρωσης στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη.

Ήδη 3 πρωτοβάθμια σωματεία (Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Λαγκαδά, Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου) καλούν στην ταξική συγκέντρωση με ανοιχτή απεύθυνση για το επόμενο διάστημα (παρά την δυσκολία της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών) και σε άλλα σωματεία και συλλογικότητες να συνδιοργανώσουν την κινητοποίηση. Στην συζήτηση που έγινε τονίσθηκε η αναγκαιότητα μιας μαζικής, μαχητικής διαδήλωσης ενάντια στις φιέστες που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την δήθεν “έξοδο από τα μνημόνια”.


Στη φετινή ΔΕΘ η κυβέρνηση θα τάξει πάλι ψίχουλα για να περάσει στη νέα περίοδο αντιλαϊκών μέτρων με το παραμύθι της “εξόδου από τα μνημόνια”, να συσκοτίσει τα νέα πακέτα περικοπών, ξεπουλήματος και φορολογικών βαρών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα με επέκταση έως το 2060. Οι μισθοί θα παραμείνουν καθηλωμένοι στα σημερινά επίπεδα φτώχειας, ενώ η ημιαπασχόληση και η απασχολησιμότητα θα συνεχίσουν να βασιλεύουν στους χώρους δουλειάς. Η «αναδιανομή» θα γίνει ανάμεσα στο συνταξιούχο των 1.100 ευρώ με το συνταξιούχο των 700 ευρώ και τις αντίστοιχες κατηγορίες μισθωτών που θα κληθούν να μοιράσουν τη φτώχεια τους.

Οι τράπεζες και οι διεθνείς κερδοσκόποι θα έχουν για τα επόμενα χρόνια εγγυημένα τα κέρδη τους, ενώ για τους εργαζόμενους και το λαό θα μείνουν τα υποχρεωτικά πλεονάσματα του 3,5% και 2,2% που εγγυώνται τη λιτότητα και τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2060. Η αλλαγή της μορφής εποπτείας είναι ένα καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ελέγχουν ανά τρίμηνο, πιο εντατικά δηλαδή από ότι με τα μνημόνια, την εφαρμογή των προ-ψηφισμένων μέτρων.

Παράλληλα με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ στην ΔΕΘ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δένει το λαό στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου για να σιγουρέψει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Χρησιμοποιούν το “όπλο” του εθνικισμού και του φασισμού, αφού στην Ελλάδα ενισχύεται ο εθνικισμός και με την προβολή κάθε λογής απειλών (μετανάστες, πρόσφυγες, γειτονικοί λαοί). Η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης ως ορμητήριο της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ, αλλά και του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου προς τα Βαλκάνια.

Η διαδήλωση στα εγκαίνια της φετινής ΔΕΘ θα είναι εργατική, αντιιμπεριαλιστική, κόντρα σε πόλεμο, φασισμό και ρατσισμό. Δεν χωρούν εργοδοτικά σωματεία και ΓΣΕΕ που με την “κοινωνική συμμαχία” αποδέχτηκαν τον πυρήνα των θέσεων του κεφαλαίου, την “ανάπτυξη” μέσω του ελεύθερου ανταγωνισμού, του θεμέλιου λίθου δηλαδή της αντίδρασης και της ήττας του εργατικού κινήματος. Η ταξική συγκέντρωση θα είναι αυτή που θα προσπαθήσει να ενώσει ξανά την εργατική τάξη κόντρα στην πολυδιάσπαση σε μόνιμους, συμβασιούχους, ανέργους, επισφαλείς, Έλληνες, ξένους, ελαστικούς. Με βάση αυτή την συζήτηση από την σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

- Κάλεσμα σε συγκέντρωση στην Καμάρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 8/9 στις 6μμ, ενάντια στην κυβερνητική φιέστα “εξόδου από τα μνημόνια”.

- Απεύθυνση σε περισσότερα σωματεία και συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα για την συνδιοργάνωση της διαδήλωσης και κοινό αγώνα που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

- Νέα ευρύτερη συνέλευση αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.

- Έκδοση ηλεκτρονικής αφίσας για την προπαγάνδιση της συγκέντρωσης.


ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ