Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ανεπιθύμητος o Πομπέο - Ολες και όλοι το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12 μεσημέρι, στα Προπύλαια


Η επίσκεψη στην Ελλάδα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είναι μία ανοικτή πρόκληση και απειλή για τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού και για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται για να υπογράψει, με την κυβέρνηση της ΝΔ τη νέα Αμοιβαία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που στόχο έχει να μετατρέψει όλη την Ελλάδα μια απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση.

Η Συμφωνία προβλέπει τη μετατροπή του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε μια νέα Σούδα για να μπορούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να μετακινούν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από τη Μεσόγειο προς την Ανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική μέσα από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου της Λάρισας, τη δημιουργία “εκπαιδευτικής βάσης” για ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, την περαιτέρω αναβάθμιση της Σούδας που αποτελεί το βασικό ορμητήριο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα σαν αντάλλαγμα θα αποκτήσει πρόσβαση στα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που σταθμεύουν στη Λάρισα, για την επιτήρηση του Αιγαίου και την “αναχαίτιση” των προσφύγων. Μιλιταρισμός και ρατσισμός πάνε χέρι - χέρι.

Δεν ξεχνάμε ότι η "αναβάθμιση της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" είχε ήδη ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μπροστάρη τον πρώην ΥΠΕΞ Κοτζιά. Αναπόσπαστο τμήμα της "αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας" αποτελεί ο στρατηγικός, αντιδραστικός και επιθετικός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, που κάτω από την αμερικάνικη μπαγκέτα επιδιώκει να επιβληθεί σε όλη την περιοχή, εξασφαλίζοντας τα μέγιστα οφέλη στον ενεργειακό και γεωπολιτικό ανταγωνισμό, στην διεκδίκηση των ΑΟΖ και των δρόμων μεταφοράς, για τις αστικές τάξεις των χωρών αυτών. Η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αποτελούσε μια από τις βασικές συνιστώσες του νέου “αμυντικού” συμφώνου Ελλάδας-ΗΠΑ.

Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να αξιοποιήσει τις προσωρινές αντιθέσεις ανάμεσα στη τούρκικη αστική τάξη και τις ΗΠΑ για να "πάρει κεφάλι” στην κούρσα του ανταγωνισμού για τον ρόλο του "σταθμάρχη” του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως ο ρόλος του "σταθμάρχη" σε μια περίοδο κλιμάκωσης των ανταγωνισμών και των πολεμικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, με την κατάσταση με το Ιραν να διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια, απειλεί να οδηγήσει σε πολεμικές περιπέτειες με την εμπλοκή και της Ελλάδας.

Όχι στη νέα Αμοιβαία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας ΗΠΑ που κλιμακώνει επικίνδυνα τη διπλωματική και στρατιωτική ένταση στην περιοχή θυσιάζοντας την ειρήνη στο βωμό των συμφερόντων της ελληνικής άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού. Έξω οι βάσεις του θανάτου. Έξω η Ελλάδα απο το ΝΑΤΟ. Να σταματήσουν οι εξορύξεις στη Μεσόγειο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί την εργατική τάξη και τη νεολαία να δώσουν δυναμικό παρών στην διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη Πομπέο και την Αμοιβαία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 12 μεσ. στα Προπύλαια.