Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι αλλά το κεφάλαιο την πανδημία. Όχι στην Ευρώπη φρούριο


Σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνήσεις είναι οι μοναδικά υπεύθυνες για την ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού που ήδη μετρά χιλιάδες θύματα και απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, που μας καλεί υποκριτικά να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς και να «μείνουμε σπίτι», είχε κάνει σημαία της τις περικοπές, τις απολύσεις, το κλείσιμο νοσοκομείων, τα ΣΔΙΤ για να θησαυρίζουν οι φίλοι τους μεγαλοκαρχαρίες της υγείας και των ασφαλιστικών εταιριών. Με την εκλογή της πρωτοστάτησε στο πάγωμα των προσλήψεων και στις απολύσεις των συμβασιούχων ενώ υπουργοί της, σαν τον Αδωνη Γεωργιάδη, σε προηγούμενη θητεία τους έκλεισαν την Πολυκλινική Αθηνών και το Γενικό Πατησίων και όλα αυτά στο ήδη διαλυμένο, από τα μνημόνια της ΕΕ και των κυβερνήσεων των Σαμαροβενιζέλων και του ΣΥΡΙΖΑ, δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική «της ελεύθερης αγοράς» στέρησε την δυνατότητα να υπάρχει πρόληψη, να υπάρχει προσωπικό, κατάλληλος εξοπλισμός, κλίνες, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για κάθε ασθενή τώρα που χρειάζεται περίθαλψη.

Την ώρα που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται, αυτό που μετράει για τον λαό είναι οι πράξεις και πράξεις σημαίνει: Να καλυφθούν άμεσα τα τριάντα χιλιάδες κενά στα δημόσια νοσοκομεία, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όχι με τις κουτοπονηριές των δίχρονων συμβάσεων για λίγες θέσεις. Αντί να προσλαμβάνονται αστυνομικοί, ΜΑΤατζήδες και συνοριοφύλακες για να κυνηγάνε πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα, λες και από την πανδημία θα μας σώσει η αστυνομία, να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι στα νοσκομεία.
 - Να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ και να δημιουργηθούν άμεσα επιτάσσοντας όλα τα Ιδιωτικά Νοσοκομεία κάτω από τον έλεγχο των γιατρών και του προσωπικού. 
- Να ληφθούν έγκαιρα μέτρα εξασφάλισης των εργαζομένων. Απαγόρευση απολύσεων τακτικού ή έκτακτου προσωπικού για την περίοδο της πανδημίας, με κανονικά πληρωμένες άδειες, χωρίς μειώσεις μισθών. Άμεσα μέτρα προστασίας ενάντια σε έκθεση σε κίνδυνο. Καμία περιστολή των εργατικών δικαιωμάτων όπως επιχειρούν να κάνουν ήδη αρκετοί εργοδότες.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι στοιβαγμένοι σε υγειονομικές βόμβες θανάτου έξω από τα σύνορα και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά και στην ενδοχώρα. Να εξασφαλιστούν εδώ και τώρα  στους πρόσφυγες και μετανάστες αξιοπρεπείς όροι υγιεινής, διαβίωσης και ιατρικής φροντίδας. Να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία και τα άδεια σπίτια για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, μετανάστες και άστεγοι και όχι δημιουργία φυλακών hot-spot, περιπολείες της frontex για επαναπροωθήσεις προσφύγων. Την ίδια ώρα, που η ρατσιστική πολιτική της ΝΔ αποθρασύνει τους φασίστες και προχωράνε σε επιθέσεις, χαιρετίζουμε την Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου η οποία βρέθηκε στην μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στην Μυτιλήνη στέλνοντας μήνυμα ότι ρατσιστική πολιτική βλάπτει την υγεία όλων μας. 

Για να γίνουν αυτά δεν πληρώνουμε τοκοχρεολύσια στους απατεώνες  τραπεζίτες και την ΕΕ, μπαίνει τέρμα στα ματωμένα πλεονάσματα, προχωράμε στην μονομερή διαγραφή του Χρέους, και τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει «ότι χρειαστεί» για την αναβάθμιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ συστήματος ΥΓΕΙΑΣ για όλους ντόπιους και μετανάστες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους για την ενίσχυση και προστασία  εργαζομένων και ανέργων. Παράλληλα, Η κυβέρνηση της ΝΔ, και τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, οργανώνει μια απαράδεκτη επίθεση καταγγέλλονται από ανεύθυνες έως εγκληματικές τις δυνάμεις και τις αντιστάσεις του μαζικού κινήματος, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δεν «αναστέλλουν» ούτε μέρα την εγκληματική αντεργατική τους επίθεση και αντίθετα χρησιμοποιούν τις ημέρες αυτές για να την κλιμακώσουν με μέτρα υπέρ των εργοδοτών!!! Μέτρα όπως η «τηλεεργασία», οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, το άνοιγμα των καταστημάτων κάθε Κυριακή, την διεύρυνση του ωραρίου,. Και πάνω απ΄ όλα ετοιμάζει να ψηφίσει το βαθιά αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων!

 Γελιέται η κυβέρνηση αν πιστεύει ότι βρήκε ευκαιρία και θα περάσει χωρίς αντιστάσεις και αγώνες όλον αυτόν τον οχετό  των αντιλαϊκών και ρατσιστικών μέτρων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό να συνεχίσουν να παλεύουν με αλληλεγγύη, αγωνιστικότητα,  ανθρωπιά, πλάι ο ένας τον άλλον. Να σταθούν πλάι στους υγειονομικούς,  και σε όλους όσους έχουν ανάγκη αξιοποιώντας και την εμπειρία από τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τα μαύρα χρόνια των μνημονίων. Να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις που θα διασφαλίζουν την μαζική προβολή των αιτημάτων, την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων και την προστασία της υγείας  όσων συμμετέχουν και του κοινωνικού συνόλου γενικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, μαζικές διαδηλώσεις προγραμματισμένες από διάφορες συλλογικότητες  στις 21.03 δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συμβάλλει με αυτοτελή τρόπο στις νέες μορφές συνέχισης  της πάλη και στις 21.03 με συμβολική παρουσία στο Σύνταγμα και κάθε μέρα, με κατάλληλους πολύμορφους τρόπους. Υπέρ της δημόσιας δωρεάν υγείας για όλους ντόπιους και μετανάστες, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα αποτελέσματα της επιδημίας, ενάντια στην Ευρώπη – φρούριο.