Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Απόφαση της Συνέλευσης

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΒΥΡΩΝΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ, 11/3/2009.
 
 Εμείς οι κάτοικοι του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου, που μαζευτήκαμε σήμερα Τετάρτη στις 11/3/2009  στην αίθουσα του Ταπητουργείου Βύρωνα με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας για την κοινή δράση και την ενότητα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, είχαμε πλούσια και συντροφική συζήτηση για το κίνημα του Δεκέμβρη, την κρίση, την αριστερά, την κατάσταση στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών, Ε.Ε.,  τις μάχες της επόμενης περιόδου, τα κοινωνικά προβλήματα  που διαπερνούν το παρόν και προδιαγράφουν το μέλλον των εργαζόμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. 


Τα προβλήματα αυτά είναι απόρροια της λειτουργίας του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος και των πολιτικών που ασκήθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανεργία, την εξάπλωση των ελαστικών και ανασφαλών εργασιακών σχέσεων, το γκρέμισμα των όποιων κοινωνικών μέτρων στην ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία. Αντίθετα για το κεφάλαιο προωθούνται οι φοροαπαλλαγές, η ασυδοσία, η παραχώρηση σε αυτό της δημόσιας περιουσίας και η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ.

Η εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να προσφέρει την παραμικρή ελπίδα στους λαούς, οδηγείται σε αδιέξοδα και αποτελεί καταστροφική προοπτική για την ανθρωπότητα. Σε αυτές τις συνθήκες προσπαθεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υποταγή τους λαούς, να φορτώσει τα  βάρη της κρίσης στη κοινωνία, τις ζημιές του στους εργαζόμενους και να διατηρήσει τα κέρδη του θέλοντας να μας πισωγυρίσει σε συνθήκες εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αποδείξει με την πολιτική τους ότι δεν προωθούν τους αγώνες για την ανατροπή της κατάστασης αυτής, αλλά κινούνται στα πλαίσια του συστήματος χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα, ακόμα και στα άμεσα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. 

Για την απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης του αστικού μπλοκ εξουσίας, για να υπερασπίσουμε το παρόν και το μέλλον είναι αναγκαία η συγκρότηση μιας άλλης αριστεράς, αντικαπιταλιστικής, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, στην ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, στην προώθηση της απελευθερωτικής προοπτικής.

Με όλους αυτούς τους προβληματισμούς θεωρούμε ότι :
·               Η συνεύρεση του αντικαπιταλιστικού αριστερού δυναμικού, των κοινωνικών αγωνιστών, των οργανώσεων της επαναστατικής και κομμουνιστικής αριστεράς στο Σπόρτινγκ, απόρροια και των προηγούμενων κοινών βημάτων, έστω και λίγων, σε πολλούς κοινωνικούς χώρους, σε αγώνες και κινήματα και των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη είναι ένα ελπιδοφόρο βήμα. Βήμα που πρέπει να προχωρήσει με συγκρότηση για να  βάλουμε τα θεμέλια να απαντήσουμε στην πολιτική ανάγκη της περιόδου για την οικοδόμηση μιας αριστεράς που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Συμμετέχουμε και καλούμε όλους να συμμετέχουν στην πανελλαδική αντικαπιταλιστική συνέλευση της 22 του Μάρτη, στην Αθηναϊδα-Κεραμεικός  στις 10.00 π.μ.

·               Το κοινό κείμενο προβληματισμού των οργανώσεων και με τις παρατηρήσεις και τη συνεχή βελτίωση και επέκτασή του σε μια σειρά αναγκαίους πολιτικούς στόχους μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να ανοίξει η συζήτηση και η κοινή δράση όλων όσων προσβλέπουν στη δημιουργία της άλλης αριστεράς σε επαναστατική κατεύθυνση και με κομμουνιστική προοπτική.

·               Θα στηρίξουμε την κεντρική προσπάθεια με τη συγκρότηση  τοπικής πρωτοβουλίας Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου για την ενότητα και την κοινή δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τακτική λειτουργία και ανοικτό συντονιστικό όργανο για την καλύτερη οργάνωση της επικοινωνίας.  Στόχος θα είναι η μαζικοποίηση της και η δημιουργία τοπικών επιτροπών ανά περιοχή.

·               Θα παλέψουμε ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης, δήμων και εργολάβων για την καταπάτηση του Υμηττού και τη μετατροπή του από δάσος σε αστικό πάρκο,  όπως προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα.  Ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και των κατασκευαστικών εταιρειών, με τη συναίνεση των δήμων για την κατασκευή της περιφερειακής Υμηττού, του κόμβου και της σήραγγας  που θα προκαλέσουν ανεπανόρθωτη καταστροφή του δάσους. Ενάντια σε κάθε δημοτική αρχή που στοχεύει στην εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων (άλσος Παγκρατίου). Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός μαζικού κινήματος για μια καλύτερη ζωή σε μια ανθρώπινη πόλη.

·               Θα συμβάλλουμε στη διαμόρφωση από τη βάση της ενωτικής παρουσίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και θέλουμε αυτό να εκφραστεί στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της 21/3 και 4/4 σε Στρασβούργο και Αθήνα, στην απεργία στις 2/4 και στις εκλογικές αναμετρήσεις και άμεσα στις Ευρωεκλογές του Ιούνη, αλλά κυρίως πριν και μετά από αυτές, με περιεχόμενο υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων σε ανεξαρτησία και αντιπαράθεση με το επίσημο πολιτικό σκηνικό και τους φορείς του. Η ενωτική παρουσία και ο συντονισμός να εκφραστεί στους χώρους δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας, στο εργατικό, στο γυναικείο, στο αντιρατσιστικό κίνημα και στο κίνημα της νεολαίας, στις κινητοποιήσεις και στα μέτωπα και στη μεγάλη και δύσκολη υπόθεση της συγκρότησης της αριστεράς που θα συμβάλλει στις επαναστάσεις της νέας εποχής. 

ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ  11/3/2009