Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Εκλογή συνέδρων και οργάνων Ένωσης Περιφερειών - Π.Δ. 74/11

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική
Βασικά σημεία της τοποθέτησης της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής (Ά. Χάγιου) στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 6/9/2011.

Το ΠΔ 74/11 αποτελεί την ακραία αντιδημοκρατική εξέλιξη της πάγιας αυταρχικής τακτικής της εκάστοτε κυβέρνησης για την διαδικασία εκλογής των συλλογικών αντιπροσωπευτικών οργάνων των Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ-ΤΕΔΚ).

Με εκλογικό σύστημα ακόμα πιο πλειοψηφικό από αυτό των τοπικών εκλογών και με διαδικασία που ορίζει κάθε φορά η κυβέρνηση με τους κολλητούς της Δημάρχους,εκδίδοντας το σχετικό ΠΔ ακριβώς μετά τις εκλογές προκειμένου να μαγειρέψει σύστημα και διαδικασία εκλογής.

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια έχει γράψει ιστορία σε όλα αυτά. Με το ΠΔ74/11 φτάνει στο ανώτερο στάδιο κυνισμού και υποκρισίας, στο πλαίσιο της γενικότερης αστικής μετάλλαξής του. ‘Στήνει’ μια διαδικασία πλειοψηφικού συστήματος που εκμηδενίζει κάθε κοινοβουλευτική έκφραση λαϊκής τάσης. Ταυτόχρονα διορίζει μεγάλο τμήμα του σώματος χωρίς καμία διαδικασία εκλογής, αφού οι Περιφερειάρχες και οι Αντιπεριφερειάρχες ορίζονται αριστίνδην σύνεδροι και οι Περιφερειάρχες μέλη της Διοίκησης και των οργάνων, χωρίς να εκλέγονται ούτε με αυτό το αντιδημοκρατικό σύστημα.


Η επιλογή αυτή, που ειδικά για τις Περιφέρειες είναι η πιο σκληρή στην ιστορία των οργάνων αυτών, δεν είναι τυχαία. Δεν αφορά, κυρίως, τις ιδιαιτερότητες του ενός η του άλλου Υπουργού, των συμβούλων του και της κρατικής γραφειοκρατίας. Ούτε είναι συγκυριακή για τον έλεγχο της πρώτης φάσης λειτουργίας των Περιφερειών. 

Συνέχεια...