Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Οι δημόσιοι χώροι, ΑΝΗΚΟΥΝ στο λαό! Ο κ. Χαρδαλιάς τους δίνει σε ιδιώτες, αδιαφορώντας για τους κατοίκους.

ANAKOINΩΣΗ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Οι ιδιωτικοποιήσεις να μην περάσουν! 

  1.  Πριν λίγο καιρό, ο Δήμος Βύρωνα ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων της Λαμπηδόνας (άλσος Αγίας Τριάδας) και άλλων 2 πρώην αναψυκτηρίων (Ανάληψη, παιδική χαρά στο τέρμα του 11).

 Η Λαμπηδόνα εδώ και πάνω από 8 μήνες, από τα μέσα Οκτώβρη του 2011, στεγάζει τις πολύμορφες δραστηριότητες του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα, των φορέων/συλλογικοτήτων της περιοχής μας και πλήθους δημοτών!  Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα στους 8 μήνες ζωής του, έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων πολλαπλού χαρακτήρα στη Λαμπηδόνα. Στο χώρο της Λαμπηδόνας, επίσης έχουν διοργανωθεί  πλήθος εκδηλώσεων από φορείς και συλλογικότητες της πόλης μας (εκδηλώσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, συνελεύσεις και εκδηλώσεις φορέων κ.τ.λ).

Όλες οι εκδηλώσεις γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και αγκαλιάστηκαν από πάρα πολύ κόσμο! Αυτό και μόνο δείχνει πόσο έχει ανάγκη ο Βύρωνας και οι γειτονικές περιοχές από κοινωνικά πολιτιστικά κέντρα/κύτταρα ζωής, δημιουργίας, ελευθερίας και αξιοπρέπειας!

Αντί λοιπόν ο Δήμος Βύρωνα να στηρίξει τέτοιες προσπάθειες, και να ανοίξει στους κατοίκους και τα άλλα αναψυκτήρια που ρημάζουν (Ανάληψη, Άστρα κλπ) πήρε την απόφαση να ιδιωτικοποιήσει τη Λαμπηδόνα και άλλα 2 αναψυκτήρια (Ανάληψη, παιδική χαρά στο τέρμα του 11). Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο Δήμος είναι πως χρειάζεται να μαζέψει χρήματα. Εφόσον χρειάζεται χρήματα ο Δήμος, να εισπράξει  αυτά που του χρωστά το κράτος και ιδιωτικές επιχειρήσεις της γειτονιάς που μάλλον ανέρχονται σε πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και να σταματήσει να χτυπά την ανεξάρτητη δράση των δημοτών που με αυταπάρνηση παράγουν κοινωνικό έργο την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του χώρου της Λαμπηδόνας καθώς και όλων των δημόσιων χώρων του Βύρωνα. Θέλουμε η Λαμπηδόνα να κρατήσει τον μέχρι τώρα ανοιχτό, δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα της, να παραμείνει χώρος συνάντησης, επικοινωνίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού, με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες και τους κατοίκους του Βύρωνα.
Διεκδικούμε το αυτονόητο: Καλούμε τον Δήμο να σταματήσει οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ελεύθερων δημόσιων χώρων του Βύρωνα! Καλούμε τον Δήμο Βύρωνα να στηρίξει της δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και να χρησιμοποιήσει τα αναψυκτήρια  του Δήμου για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών όλων μας (κοινωνικό Ιατρείο, κοινωνικό παντοπωλείο, συσσίτια κλπ) με την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Στη σημερινή πραγματικότητα που συνθλίβει τις ζωές μας κοινωνικά, οικονομικά και πολιτισμικά, η ανάκτηση και υπεράσπιση των δημόσιων χώρων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία, για να μπορέσει να αντισταθεί στην επελαύνουσα βαρβαρότητα!

Με όλες μας τις δυνάμεις θα αγωνιστούμε για αυτό.



2. Παρουσίαση δράσεων και εκδηλώσεων!


- Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο φιλοξενεί δραστηριότητες σε μόνιμη βάση


  1. Μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και εκπαίδευσης για δευτεροβάθμια εκπαίδευση .
  2. Μαθήματα ξένων γλωσσών.
  3. Κύκλο ανοικτών μαθημάτων για την «Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης»  με διδασκαλία πανεπιστημιακών καθηγητών (Αριστείδης Μπαλτάς , Ευτύχης Μπιτσάκης, Στάθης Ψύλλος κ.α.) .
  4. Κοινωνικό καφενείο που δεν έχει εμπορικό – κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό δεν λειτουργεί με προκαθορισμένες τιμές αλλά με συμβολικό αντίτιμο, που διατίθεται για τα έξοδα του χώρου, από όποιον θέλει και μπορεί να το διαθέσει.
  5. Ομάδα οργάνωσης παιδαγωγικής και νεανικής απασχόλησης σε συνεργασία με δασκάλους από τα σχολεία της γειτονιάς μας.
  6. Μαθήματα ζωγραφικής για ενήλικες.
  7. Μαθήματα δημιουργικής γραφής.
  8. Δανειστική βιβλιοθήκη.

  - Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο οργάνωσε δράσεις άμεσης κοινωνικής αλληλεγγύης:
  • Κουζίνες Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
  • Έμπρακτη στήριξη των δικαίων αγώνων των εργαζόμενων - απεργών της “Ελληνικής Χαλυβουργίας” και του κλάδου των ΜΜΕ (ALTER, Ελευθεροτυπία, Κόσμος του Επενδυτή).
  • Συμμετοχή σε διαμαρτυρίες για τα άδικα μέτρα του μνημονίου.
  • Στήριξη της επιτροπής Φορέων και Κατοίκων Βύρωνα κατά των χαρατσιών.
  • Χαριστικό και ανταλλακτικό παζάρι βιβλίων και παιχνιδιών.
  • Καθαρισμός άλσους Αγίας Τριάδας.


  - Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο οργάνωσε  πλήθος θεματικών εκδηλώσεων με την συμβολή ανθρώπων από την γειτονιά μας αλλά και ειδικών στα επιμέρους θέματα:
  • Εκδηλώσεις δημόσιου - κοινωνικού ενδιαφέροντος: δημόσια υγεία, ψυχική υγεία, ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, διαχείριση σκουπιδιών, οικονομική κρίση κ.α.

  • Εκδηλώσεις/αφιερώματα στην τέχνη και στο λαϊκό τραγούδι (αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη κλπ) με τον ραδιοφωνικό παραγωγό Στέλιο Ελληνιάδη.

  • Εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα, όπως για την επανάσταση του 1821 (καθηγητές του Παντείου  Νίκος Θεοτοκάς και Νίκος Κοτταρίδης) και την άνοδο του φασισμού στην Γερμανία του 1930 (Φώτης Τερζάκης).

  • Εκδηλώσεις για  τα δημοκρατικά δικαιώματα, τον φεμινισμό, τα ΛΟΑΤ δικαιώματα, τον αντιρατσισμό και την νομική κάλυψη συλλογικών αγώνων.


  - Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο οργάνωσε  δωρεάν συναυλίες

Στο κοινωνικό κέντρο έχουν πραγματοποιηθεί 16 συναυλίες καλύπτοντας ευρύ μουσικό φάσμα  (Παραδοσιακό – Λαϊκό Τραγούδι – Σύγχρονο Ροκ – Τζαζ  Σουίνγκ) πάντα χωρίς αντίτιμο στην λογική της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης.

  - Διοργανώσαμε βιβλιοπαρουσιάσεις –  λογοτεχνικές βραδιές

Στο κοινωνικό κέντρο έχουν πραγματοποιηθεί 5 βιβλίο-παρουσιάσεις και λογοτεχνικές βραδιές με συζήτηση με συγγραφείς ή και μελετητές του έργου κλασικών δημιουργών.


  - Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποίησε προβολές ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικών ταινιών

Στο κοινωνικό κέντρο έχουν προβληθεί 6 Ντοκιμαντέρ και 5 Κινηματογραφικές Ταινίες με τα περισσότερα να ακολουθεί συζήτηση με τους δημιουργούς (Αυγερόπουλος, Χατζηστεφάνου, Αλίντα Δημητρίου κ.α.).



  - Το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποίησε δράσεις για τα παιδιά

Σε εβδομαδιαία βάση πραγματοποιήθηκε δημιουργική απασχόληση παιδιών μέσα από την ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, το χορό, την χειροτεχνία και άλλες παιδαγωγικές μεθόδους.

Στο χώρο της Λαμπηδόνας έχουν προβληθεί 3 παραστάσεις κουκλοθέατρο και είναι υπό συγκρότηση τμήμα μαθημάτων διδασκαλίας παραδοσιακών χορών σε παιδιά.


----------------------------------------------------------------------------

Τηλέφωνο Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα :   6984 - 146.037

Ιστότοπος: http://politistikokentrovirona.blogspot.com

email: koinonikokentrovirona@gmail.com