Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη παρουσίασης των ψηφοδελτίων της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ανένταχτων αγωνιστών

Δείτε εδώ (πατήστε) τα πλήρη ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας 


Συνέντευξη τύπου έδωσε την Τετάρτη 9/9/2015 στην αίθουσα του ΤΕΕ στο Σύνταγμα η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ (Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα) και ανένταχτων αγωνιστών-στριών της αριστεράς. Την συνέντευξη τύπου άνοιξε και συντόνισε η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, εκ μέρους του γραφείου τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η Δ. Κουτσούμπα κατήγγειλε την υπηρεσιακή κυβέρνηση για την καθυστέρηση της υπουργικής απόφασης για την προβολή στα ΜΜΕ των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων σε αντίθεση με τα υπόλοιπα και κυρίως τα μνημονιακά κόμματα και ζήτησε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Επίσης κατήγγειλε το γεγονός ότι η αστυνομία ζητά άτυπη ενημέρωση για προεκλογικές συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια έκανε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την παρουσίαση των ψηφοδελτίων της εκλογικής συνεργασίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. 

Το λόγο πήρε η Κική Μένου, νέα εργαζόμενη και υποψήφια στη Α΄ Αθήνας, που κάλεσε τη νεολαία να ψηφίσει την εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ανένταχτοι αγωνιστές "για να γίμει πιο δυνατός ο αγώνας, για να δηλώσουμε ότι θα είμαστε -είτε εντός είτε εκτός βουλής- παρόντες σε όλους τους αγώνες." Ακολούθησε ο Σάββας Μιχαήλ, γραμματέας της Κ.Ε. του ΕΕΚ και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας, που τόνισε πως "ψηφίστηκε και θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές ένα νέο φρικαλέο μνημόνιο, το οποίο είναι ανεφάρμοστο και ταυτόχρονα θέλουν να φτιάξουν μια νέα υπερμνημονιακή συγκυβέρνηση, ενώ έρχεται ένα νέο «τσουνάμι» κρίσης με στόχο την πολιτική συντριβή της εργατικής τάξης."

Συνέχισε ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας που μίλησε για τους εκατοντάδες χιλιάδες σύρους πρόσφυγες τονίζοντας ότι η ΕΕ είναι ένας θεσμός δολοφονικός, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και κυριολεκτικά, με τη FRONTEX να πνίγει μετανάστες στα σύνορα, γεγονός που δείχνει ότι θα πρέπει να φύγουμε από αυτήν και να τη διαλύσουμε.
 

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Νίκος Στραβελάκης, οικονομολόγος, υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, που προέρχεται από τη ΜΑΡΣ. Μίλησε για την ανάγκη στήριξης της εκλογικής συνεργασίας ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ- ανένταχτοι αγωνιστές και της πρότασής της, ειδικά μάλιστα τώρα που κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει που οδηγεί η γραμμή τους «παζαρέματος» και των «διαπραγματεύσεων» του ΣΥΡΙΖΑ. Την άποψη αυτή συμμερίζονται, όπως τόνισε, και μια σειρά άλλων συναγωνιστών που προέρχονται από τη ΜΑΡΣ καθώς και μια σειρά πανεπιστημιακών και οικονομολόγων που μιλούν για μέτωπο για έξοδο από την ΕΕ. 

Παρόντες στη συνέντευξη αρκετοί υποψήφιοι από τα ψηφοδέλτια των εκλογικών περιφερειών της Αττικής. Όπως τόνισαν οι ομιλητές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές κατεβαίνει στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου με ψηφοδέλτια σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Οι υποψήφιοί της προέρχονται από οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής και κομμουνιστικής αριστεράς, ενώ συμμετέχουν αγωνιστές που προέρχονται από την ΜΑΡΣ και αγωνιστές που αποχώρησαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερο τόνο δίνουν οι ανένταχτοι-ες αγωνιστές-τριες, πρωταγωνιστές των κινημάτων στους χώρους που ζουν και δουλεύουν. 

Σημαντική είναι η συμμετοχή ταξικών συνδικαλιστών και αγωνιστών του εργατικού κινήματος, άνθρωποι της δουλειάς που έδωσαν και δίνουν σκληρές μάχες στους εργασιακούς τους χώρους στον ιδιωτικό τομέα απέναντι στις απολύσεις και στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καθώς και στο δημόσιο τομέα, απέναντι στη συντηρητική αναδιάρθρωσή του και την αντεργατική πολιτική. Ενδεικτικά, πάνω από 50% είναι οι υποψήφιοι μέλη διοικητικών συμβουλίων και μέλη εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ενδεικτικά, στα ψηφοδέλτια συμμετέχουν αγωνιστές από την ελεύθερη ΕΡΤ, τη Χαλυβουργία, το ΜΕΤΡΟ, από μεγάλους βιομηχανικούς χώρους όπως η ΠΕΣΙΝΕ, από χώρους της τεχνολογίας αιχμής όπως η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, εργαζόμενοι από τους χώρους της επισφάλειας, άνεργοι, αγωνιστές του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, μέλη των συνδικαλιστικών οργάνων των μηχανικών, των γιατρών, των δικηγόρων, αγωνιστές για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. 

Στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-εκλογική συνεργασία με ΕΕΚ και ανένταχτους αγωνιστές συμμετέχουν επίσης πολλοί αγωνιστές από το χώρο της διανόησης, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα κινήματα της αδιοριστίας που πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που έρχονται καθημερινά σε σύγκρουση με την εργοδοτική αυθαιρεσία· αγωνιστές του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, των περιβαλλοντικών κινημάτων και των κινημάτων πόλης (όπως ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ενάντια στα ΧΥΤΑ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας γης). Εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι από όλες τις περιοχές της χώρας.  

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, «Ιδιαίτερο στίγμα δίνουν οι δεκάδες νέοι και νέες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, δηλαδή ενεργό τμήμα της πληττόμενης νεολαίας που χτυπιέται ιδιαίτερα από την κρίση. Νέοι αγωνιστές και αγωνίστριες που δίνουν σκληρό αγώνα στα πανεπιστήμια, στους χώρους της επισφάλειας και στα κινήματα των ανέργων και που με πρωτοπόρο τρόπο έχουν στήσει συντονισμούς και δίκτυα για την οργάνωση του αγώνα τους.» 

Όπως ανέφερε το γραφείο τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη συνέντευξη, «Οι νέοι και νέες που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια είναι σε ποσοστό περίπου το 30% των υποψηφίων, ενώ οι γυναίκες υποψήφιες είναι 34%.» Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε επιστολή εκλογικής στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Γιώργο Ρούση και Αλέξανδρο Χρύση, καθώς και επιστολή στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τα πρώην στελέχη της Μετωπικής Αριστερής Συμπόρευσης (ΜΑΡΣ) και άλλους αγωνιστές της αριστεράς μεταξύ των οποίων οι Βλάχος Χριστόφορος (εκπαιδευτικός), Ζαντιώτης Γιώργος (οικονομολόγος), Μαυρουδέας Σταύρος (πανεπιστημιακός), Παπαδάτος Δημοφάνης (οικονομολόγος), Περακάκης Γιάννης (μηχανολόγος μηχανικός), Στραβελάκης Νίκος (οικονομολόγος), Τριανταφυλλόπουλος Τάκης (χημικός μηχανικός). 

Στο τέλος της συνέντευξης, δόθηκε ραντεβού στην αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά την Παρασκευή, το Σάββατο στο Σύνταγμα και πορεία στην ΕΕ. Τη Δευτέρα θα γίνει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πορεία στα γραφεία της ΕΕ.

Δείτε το βίντεο έναρξης της συνέντευξης (για τα υπόλοιπα βίντεο πατήστε εδώ):