Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Βύρωνα/Παγκρατίου: Ο καπιταλισμός σκοτώνει: Αλληλεγγύη στους μετανάστες εργαζόμενους και τους πρόσφυγες

Εδώ και μήνες, χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν κάθε μέρα να φτάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναζητώντας δουλειά, αξιοπρέπεια και επιβίωση. Πολλοί από αυτούς, παιδιά, γυναίκες και άντρες, πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, κυνηγημένοι από τη FRONTEX. Άλλοι καταφέρνουν να φτάσουν, για να βρεθούν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να γνωρίσουν τη βαρβαρότητα της ελληνικής αστυνομίας, να υποστούν την καταλήστευση από παράνομους ή νόμιμους μαφιόζους (διακινητές, ναυτιλιακές, μαγαζάτορες), να χτυπηθούν από το στρατό ή από φασιστικές ομάδες σε κάποια από τα επόμενα σύνορα των ευρωπαϊκών κρατών. 

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες φεύγουν από πολέμους, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στραγγαλισμένες οικονομικά χώρες. Η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση και το ελληνικό κράτος είναι βαθιά συνένοχες για τη διάλυση των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η «ανθρωπιστική» βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στους πρόσφυγες είναι το περιτύλιγμα της ρατσιστικής της πολιτικής, που αρνείται συστηματικά το άσυλο σε πρόσφυγες πολέμου, οργανώνει την εκμετάλλευση εργατών χωρίς χαρτιά και χτίζει μαζικούς καταυλισμούς, στην Τουρκία και άλλες χώρες με άθλιες συνθήκες διαβίωσης. 

Η χρηματοδότηση που δίνει η ΕΕ για αναχαιτίσεις και επαναπροωθήσεις είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη χρηματοδότηση για ανθρωπιστική βοήθεια! Αν υπήρχε καμία αμφιβολία για τις προθέσεις της ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής τη διέλυσε: το σχέδιο περιλαμβάνει μαζικές επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, χρηματοδότηση στην κυβέρνηση Ερντογάν για τη δημιουργία τεράστιων καταυλισμών συγκέντρωσης προσφύγων και κοινές ευρωπαϊκές περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων: τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολλαπλασιάζονται, το τείχος του Έβρου παραμένει, άσυλο δεν δίνεται και οι επιτροπές ασύλου πρακτικά δεν λειτουργούν. Διαχωρίζει τους οικονομικούς μετανάστες (πολλοί από τους οποίους είναι στην πραγματικότητα και οι ίδιοι πρόσφυγες πολέμου από το Αφγανιστάν) από τους πρόσφυγες και τους εγκλωβίζει στα νησιά. Απορρίπτουμε την προπαγάνδα των φασιστών/εθνικιστών, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «μας παίρνουν τις δουλειές». 

Κανένας μετανάστης δεν μας παίρνει τη δουλειά. Tην δουλειά και τα δικαιώματα μας τα πήρε ο καπιταλισμός, τα μνημόνια και η ΕΕ. Τα εργατικά χέρια αυξάνουν τον πλούτο και τις δουλειές. Αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σημαίνουν αξιοπρέπεια και δικαιώματα για εμάς τους ντόπιους. Το κύμα αλληλεγγύης και η ενεργή στήριξη των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, οι πρωτοβουλίες από συνελεύσεις, σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, καταλήψεις και συλλογικότητες σε όλη τη χώρα δείχνει το απόθεμα ταξικής και διεθνιστικής στάσης ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους φασίστες της Χρυσής Αυγής που προσπάθησαν αισχρά για μια ακόμα φορά να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να σπείρουν το ρατσιστικό και ναζιστικό τους δηλητήριο, χωρίς επιτυχία. 

Απαιτούμε:
• Να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ και κυβέρνηση. Όχι στην επιχειρήσεις αποτροπής και στις επαναπροωθήσεις. Όχι στη θωράκιση/ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής. Να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο. Ελεύθερη είσοδος των προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα. Κατάργηση των συνθηκών Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της Frontex, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
• Άσυλο για όλους τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. Όχι στο διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, μετακίνηση.
• Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά. Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.
• Ελεύθερη πρόσβαση των αλληλέγγυων οργανώσεων και συλλογικοτήτων στους τόπους διαμονής των μεταναστών, για να ελέγχουν τις συνθήκες παραμονής.
• Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες. Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, κλείσιμο των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις.
Τοπική Κίνηση Βύρωνα/Παγκρατίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ