Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Tο αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν έκλεισε τα σύνορα σε 50 έλληνες αγωνιστές

Με μια πρωτοφανή ενέργεια, το τουρκικό κράτος απαγόρευσε στη συνοριακή διάβαση των Κήπων την είσοδο 50 ελλήνων αγωνιστών που συμμετέχουν στιςκινητοποιήσεις στον Έβρο ενάντια στο Φράχτη, για αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες. Με κοινή τους ανακοίνωση και δράσεις, το συντονιστικό Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων από την Ελλάδα, και Τουρκικά Συνδικάτα και οργανώσεις, είχαν προγραμματίσει κοινή εκδήλωση και συνέντευξη τύπου στην Κεσσάνη της Τουρκίας, όπως αντίστοιχα αγωνιστές και συνδικαλιστές από την Τουρκία μίλησαν το Σάββατο σε αντίστοιχη εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη.
Με απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν, προβάλλοντας λόγους "πολιτικής της ασφάλειας του Τουρκικού κράτους" απαγορεύτηκε στην αποστολή Ελλήνων αγωνιστών να περάσουν τα σύνορα για να συμμετάσχουν στην κοινή εκδήλωση και συνέντευξη τύπου, παρόλο που είχαν όλες τις τυπικές νομικές προϋποθέσεις και δικαιολογητικά (διαβατήρια, κλπ).
Οι 50 αγωνιστές βρίσκονται επί ώρες στη μέση της γέφυρας του Έβρου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και αρνούνται να επιστρέψουν πίσω. Δηλώνουν ότι θα παραμείνουν μέχρι να τους επιτραπεί η είσοδος και η μετάβαση στην Κεσσάνη της Τουρκίας, όπου του περιμένουν οι συνάδελφοι και συναγωνιστές των τουρκικών συνδικάτων και συλλογικοτήτων. Μαζί με τους έλληνες αγωνιστές βρίσκονται και οι Τούρκοι συνδικαλιστές που μίλησαν χθες στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη.
- Απαιτούμε οι 50 έλληνες αγωνιστές να συνεχίσουν τη διαδρομή τους ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τα σημαντικά διεθνιστικά τους καθήκοντα.
- Ο Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό–Μεταναστευτικό δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία του αγώνα και να σταματήσει την σοβαρή αγωνιστική του παρέμβαση.
- Καλούμε όλες τις συνιστώσες του κινήματος και της Αριστεράς να καταδικάσουν έμπρακτα τις αυταρχικές αυτές πολιτικές.