Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Συμπεράσματα από τις επισκέψεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα στρατόπεδα προσφύγων

 Το Σάββατο 18/6 κλιμάκιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επισκέφτηκε τα κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων στο Λαύριο και στον Ελαιώνα και την Κυριακή 19/6 το κέντρο συγκέντρωσης Σκαραμαγκά. Οι επισκέψεις έγιναν στα πλαίσια πανελλαδικής δράσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με στόχους: πρώτον να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της γκετοποιημένης ζωής τους στα στρατόπεδα. Δεύτερον να διαπιστωθεί ο βαθμός γνώσης τους για τα δικαιώματα που έχουν ως πρόσφυγες και η δυνατότητα τους για αίτηση ασύλου, για επανασύνδεση των οικογενειών τους, για την εγγραφή των παιδιών τους σε σχολεία για όσο παραμείνουν στη χώρα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενημέρωσε για τις θέσεις της  ως προς το δικαίωμα τους να μεταβούν στη χώρα προορισμού της με το άνοιγμα των συνόρων για αυτούς, για το δικαίωμα τους να ζουν σε σπίτια στον ιστό των πόλεων κάθε οικογένεια, για το δικαίωμα να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, για το δικαίωμα τους στην υγεία, στην εργασία, για την ισότιμης αντιμετώπισης τους ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης τους, γλώσσα, θρήσκευμα κλπ. Τέλος για την ανάγκη κοινής δράσης προσφύγων και ντόπιων εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και για να σταματήσει ο πόλεμος. Εξήγησε την αντίθεσλή της στην αντιδραστική συμφωνίας ΕΕ- Κυβέρνησης και Τουρκίας που από τη μια τους εγκλωβίζει στην Ελλάδα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τους επαναπροωθεί στην Τουρκία.

Στην αναλυτική συζήτησε με δεκάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν από την πλευρά τους τα σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις το φαγητό είναι κακής ποιότητας, οι συνθήκες διαμονής πολύ δύσκολες σε σκηνές ή οικήματα στα οποία αναγκάζονται να ζουν 15 και περισσότερα άτομα ανά δωμάτιο. Υπάρχει  δυσκολία επικοινωνίας και μετακίνησης (υπάρχουν πρόσφυγες που δέχθηκαν πρόστιμα για χωρίς εισιτήριο μετακίνηση σε ΜΜΜ, παρά την επίδειξη των χαρτιών τους!), καθώς ακόμα δεν έχει λυθεί το ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησής τους. Εξακολουθεί τόσους μήνες μετά την άφιξη και παραμονή τους στην χώρα μας να υπάρχει εξοργιστική αδυναμία πρόσβασης στις υπηρεσίες αίτησης ασύλου. Η υπόσχεση για εγκατάσταση κλιμακίων τους χώρους διαμονής παραμένει κενό γράμμα και όσο για την αίτηση μέσω skype, έχει γίνει ανέκδοτο. Υπάρχει υποτυπώδης μέχρι ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις καταγγέλθηκαν κατασχέσεις στοιχειώδους εξοπλισμού επιβίωσης (όπως μικρά ψυγεία που αγόρασαν για να έχουν κρύο νερό). Σε όλα τα κέντρα υπάρχει στρατιωτική διοίκηση.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει μαζί με τους φορείς του μαζικού κινήματος και πάνω από όλα τους ίδιους να παλεύει για ανοικτά σύνορα, χορήγηση ασύλου αλλά και ελεύθερη διαμονή τους σε κατάλληλα εξοπλισμένους δημόσιους και δημοτικούς χώρους, με καθολική πρόσβασή τους σε όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία κ.ο.κ). Για να σπάσει το άβατο που επιδιώκει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι επισκέψεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα κέντρα συγκέντρωσης προσφύγων θα συνεχιστεί και αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αττική και θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα. Θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της για την προβολή και την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ / ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ / ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ