Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Aλληλεγγύη στον αγώνα των προσφύγων στο Ελληνικό

Σε αποχή από τη λήψη συσσιτίου βρίσκονται από το βράδυ του Σαββάτου οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο του Ελληνικού, διαμαρτυρόμενοι/ες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η αποχή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του βραδινού συσσιτίου το Σάββατο 4/2 στο χώρο των αφίξεων, και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού συσσιτίου της Κυριακής και στο χώρο του γηπέδου του χόκεϊ, όπου διαμένουν επιπλέον 567 πρόσφυγες.

Η αποχή συσσιτίου συνοδεύεται από αποκλεισμό από τον χώρο των αφίξεων τόσο των υπευθύνων του Υπουργείου, όσο και της δανέζικης ΜΚΟ DRC, που είναι η υπεύθυνη για τη διανομή του φαγητού. Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες που είδαμε όλες και όλοι, με τον Μουζάλα να χρειάζεται τη συνοδεία των ΜΑΤ για να προσεγγίσει τον χώρο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως είχαμε δει λίγες μέρες νωρίτερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.

Οι συνθήκες διαβίωσης στο Ελληνικό είναι, ως γνωστόν, άθλιες και απολύτως απαράδεκτες. Πρόκειται για έναν ενιαίο χώρο, στον οποίο οι πρόσφυγες διαμένουν με σκηνές ή κουβέρτες στο πάτωμα. Δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, στο χώρο κυκλοφορούν ποντίκια και έντομα, το φαγητό είναι άθλιο και η θέρμανση ανεπαρκέστατη. Δεν υπάρχει ζεστό νερό, ούτε παρέχονται στους πρόσφυγες τα στοιχειώδη είδη υγιεινής, ενώ ακόμα και νεογέννητα βρέφη αναγκάζονται να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, χωρίς καμία στοιχειώδη παροχή. Δεν υπάρχει επιπλέον η στοιχειώδης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Και ενώ η πραγματικότητα είναι αυτή, το υπουργείο και τα ΜΜΕ έχουν το θράσος να μιλούν ξανά για «υποκινούμενες» ενέργειες, αναφέροντας μάλιστα καθαρά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΚΕΕΡΦΑ (όπως έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή της ερτ). Ο δε Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έφτασε μέχρι και να υποστηρίξει ότι πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις που διακινούνται από πολιτικές οργανώσεις! Μπερδεύουν, φυσικά με δόλο, την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη με την «υποκίνηση», και επιχειρούν να υποβαθμίσουν τον αγώνα των προσφύγων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον στο απροχώρητο!

Δεν πρόκειται βέβαια να μας αγγίξουν οι μεθοδεύσεις και οι απειλές τους. Στηρίζουμε μέχρι τέλους τον αγώνα των προσφύγων, στο Ελληνικό και παντού, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο! Ικανοποίηση των αιτημάτων των προσφύγων στο Ελληνικό και σε όλους τους χώρους και τα κέντρα κράτησης.
  • Να κλείσουν αμέσως τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων, με μεταφορά τους εντός οικιστικού ιστού, με ανθρώπινους όρους διαβίωσης και με πρόσβαση σε αξιοπρεπή σίτιση, εκπαίδευση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια.
  • Να καταργηθεί η άθλια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, να δοθεί άσυλο και ελευθερία σε όλες και όλους.