Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το μανιφέστο του κινήματος "occupy" που ξεκίνησε από τη Γουόλ Στριτ

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα "ΙΣΚΡΑ"

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρώτη εμφάνιση του κινήματος των «Αγανακτισμένων» στην Ισπανία, που ενέπνευσε το πολυσυζητημένο αδελφό κίνημα του «Occupy» (Καταλάβετε) στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγους μήνες αργότερα, το παγκόσμιο μανιφέστο των απανταχού «καταληψιών» είναι έτοιμο. Αξιώνει έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Και πιστεύει ότι η δημιουργία του μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

«Ζούμε σε έναν κόσμο που ελέγχεται από δυνάμεις ανίκανες να προσφέρουν ελευθερία και αξιοπρέπεια στον παγκόσμιο πληθυσμό. Σε έναν κόσμο στον οποίο μας λένε ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική" στην απώλεια των δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν από τους σκληρούς αγώνες των προγόνων μας και στον οποίο η επιτυχία προσδιορίζεται ερχόμενη σε αντίθεση με τις πιο βασικές αξίες της ανθρωπότητας, όπως η αλληλεγγύη και η αμοιβαία συμπαράσταση. Επιπλέον οτιδήποτε δεν προωθεί την ανταγωνιστικότητα, τον εγωισμό και την απληστία θεωρείται δυσλειτουργικό» αναφέρεται στο μανιφέστο.

Και συνεχίζει: «Αλλά εμείς δεν παραμείναμε σιωπηλοί! Από τη Τυνησία έως την πλατεία Ταχρίρ, από τη Μαδρίτης έως το Ρέικιαβικ, από τη Νέα Υόρκη έως τις Βρυξέλλες, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να αποκηρύξει το στάτους κβο. Η προσπάθειά μας δηλώνει "αρκετά!" και έχει αρχίσει να προωθεί αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι' αυτό ενωνόμαστε για ακόμη μία φορά για να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν σε όλο τον κόσμο αυτή τη 12η Μαΐου. Καταδικάζουμε την τρέχουσα κατανομή των οικονομικών πόρων, στην οποία μόνο μία μικρή μειοψηφία αποφεύγει τη φτώχεια και την ανασφάλεια, και οι μελλοντικές γενεές είναι καταδικασμένες σε μία δηλητηριώδη κληρονομιά εξαιτίας των οικολογικών εγκλημάτων των πλούσιων και των ισχυρών».

Όπως αναφέρεται, η κρίση δεν είναι ένα τυχαίο ή φυσικό αποτέλεσμα: στην ρίζα της βρίσκεται η απληστία εκείνων που μπόρεσαν να καταστρέψουν τον κόσμο με τη βοήθεια της οικονομικής επιστήμης, που πλέον τέθηκε στην υπηρεσία των οικονομικών ελίτ και απομακρύνθηκε από τον βασικό σκοπό της που είναι η διαχείριση των κοινών αγαθών.

«Τα "δημοκρατικά" πολιτικά συστήματα, όπου υπάρχουν, έχουν χάσει το νόημά τους, έχουν τεθεί στην υπηρεσία εκείνων των λίγων που θέλουν να ενισχύσουν τη δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων και των οικονομικών θεσμών» υπογραμμίζεται. «Ξυπνήσαμε και όχι απλά για να παραπονεθούμε!» προειδοποιούν τα μέλη του κινήματος. «Θέλουμε να καταδείξουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και να προτείνουμε εναλλακτικές» προσθέτουν.

Εξηγούν πώς κατέληξαν στο συγκεκριμένο κείμενο: «Οι προτάσεις μας δεν γίνονται εκ μέρους όλων όσων συμμετέχουν στα ανοιξιάτικα κινήματα "Καταλάβετε τις πλατείες". Είναι μία προσπάθεια από μερικά άτομα μέσα στο κίνημα να συνδυάσουν τις προτάσεις που γράφτηκαν και ψηφίστηκαν στις διαφορετικές συνελεύσεις σε όλο τον κόσμο. Η διαδικασία ήταν ανοιχτή σε όλους και συχνά την αναρτούσαμε στις διεθνείς πλατφόρμες επικοινωνίας μας. Ήταν μια δύσκολη και μακρά διαδικασία, γεμάτη συμβιβασμούς (...) Δεν εκφράζουμε αιτήματα προς τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις ή τα μέλη των κοινοβουλίων, που κάποιοι από εμάς θεωρούμε ότι παρανομούν, δεν λογοδοτούν και είναι διεφθαρμένοι». Και συνεχίζουν παραθέτοντας τους τρόπους με τους οποίους ένας «άλλος κόσμος είναι εφικτός».

1. Η οικονομία να τεθεί στην υπηρεσία του καλού του λαού, να υποστηρίζει και να υπηρετεί το περιβάλλον και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλουμε ένα σύστημα στο οποίο η εργασία εκτιμάται σύμφωνα με την κοινωνική της προσφορά και όχι το οικονομικό ή εμπορικό της κέρδος.

2. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, πιστεύουμε ότι η οικονομία πρέπει να ελέγχεται δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα, από το τοπικό έως το παγκόσμιο. Ο λαός πρέπει να αναλάβει τον δημοκρατικό έλεγχο των οικονομικών θεσμών, των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των λόμπι τους.

3. Πιστεύουμε ότι τα πολιτικά συστήματα πρέπει να είναι εντελώς δημοκρατικά. Επομένως απαιτούμε πλήρη εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών και την απαλοιφή του δικαιώματος άσκησης βέτο από ορισμένες κυβερνήσεις. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αντιπροσωπεύει την ποικιλία και τη διαφορετικότητα των κοινωνιών μας.