Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Σύσκεψη συντονισμού και δράσης πρωτοβάθμιων Σωματείων: μάχη τώρα!

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15/12 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΟΕ, κοινή σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μετά από πρόσκληση-κάλεσμα 11 σωματείων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν συνάδελφοι/σσες από 32 Πρωτοβάθμια Σωματεία, από τα οποία τα 15 με απόφαση για εκπροσώπηση και συμμετοχή στην πρωτοβουλία για μάχιμο συντονισμό δράσης. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και μεταφέρθηκαν οι βασικές πλευρές των προβληματισμών και των ζητημάτων παρέμβασης των σωματείων στους κλάδους και χώρους δουλειάς τους. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι τα μέτρα που συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους δανειστές ΕΕ και ΔΝΤ αποτελούν έναν νέο γύρο βάρβαρης επίθεσης στους εργαζόμενους συνολικά και πρέπει να οργανωθεί η αντίσταση και πάλη για να μην περάσουν. 

Κοινή εκτίμιση, και με συγκεκριμένες ενημερώσεις που έγιναν από ταξικούς συνδικαλιστές που είναι εκλεγμένοι στα όργανα των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, Ομοσπονδίες), είναι, ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν κάνει και δεν θα κάνει οτιδήποτε για να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων κατά των νέων μέτρων. Αντίθετα, με την τακτική της άσφαιρης διαμαρτυρίας την ώρα που θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα, θα συμβάλλει στο πέρσμα της νέας νέας αντιλαϊκής επίθεσης. Σε αυτά τα πλαίσια μεγάλες είναι και οι ευθύνες της συνδικαλιστικής αριστεράς, που ενώ μιλούν στο όνομα των αγώνων και της ανάγκης να βγει ο λαός στο προσκήνιο, στην πράξη αρνούνται κάθε μαζική κινητοποίηση και κλιμάκωση, κάθε αγωνιστικό πρόγραμμα σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και τη νέα επίθεση τώρα. 

Από αυτή τη σκοπιά, έχει μεγάλη σημασία ένας μάχιμος συντονισμός δράσης αγωνιστικών σωματείων, που τώρα κιόλας, θα οργανώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εξορμήσεις και ενημερώσεις του κόσμου της εργασίας για τα νέα βάρβαρα μέτρα, θα αποτελέσει μοχλό για συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος στις μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα. Στη σύσκεψη μίλησαν μια σειρά σωματεία που δίνουν μάχες στο χώρο τους αυτό το διάστημα, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να απευθυνθούν τα σωματεία που συμμετείχαν στη σύσκεψη σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που θέλουν να αγωνιστούν και να συντονιστούν, με νέα συνέλευση των σωματείων στις αρχές Ιανουαρίου. Μετά τη συζήτηση, πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεις και καταλήχθηκε κοινό δελτίο τύπου-ανακοίνωση που θα σταλεί στα σωματεία, σε συνδικάτα και τον τύπο.


Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου που καταλήχθηκε στη συνάντηση συντονισμού δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων:

Γενικευμένη αντεπίθεση τώρα για να πέσει η κυβέρνηση, να ανατραπεί η πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι δεν εκβιάζονται από κυβέρνηση-τρόικα-αγορές


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η επίσπευση της εκλογής του ΠτΔ δείχνει τα τεράστια αδιέξοδα της κυβέρνησης και της αντιδραστικής πολιτικής των μνημονίων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αποσκοπεί στην συνέχιση, εμπέδωση και κλιμάκωση της μνημονιακής βαρβαρότητας σε όλους τους τομείς , μέσα από ένα κλίμα εκβιασμών από την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ, ξένα και ντόπια κέντρα. Η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεφάλαιο, θέλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση όλων των μέτρων του παλιότερου μνημονίου, καθώς και σε ένα ακόμα πιο βάρβαρο μνημόνιο. 


Το νέο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα, αλλά δεν έφερε ακόμη κάτω από το φόβο της λαϊκής οργής, περιλαμβάνει τη διάλυση της ασφάλισης, τις ομαδικές απολύσεις, το μισθολόγιο της νέας φτώχειας, τον αντισυνδικαλιστικό νόμο που ξεθεμελιώνει το δικαίωμα στην απεργία, τη νέα φορομπηξία. Βαθιά αντεργατικά μέτρα που στοχεύουν στην καρδιά της εργασίας, στους νέους εργαζόμενους, αυξάνοντας εκθετικά την ανεργία, τη φτώχεια και την ελαστική εργασία. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις μπροστά στην προεδρική εκλογή. Ήδη προχωρά στις 2.500 απολύσεις των καθαριστριών-εκπαιδευτικών-σχολικών φυλάκων κλπ, των οποίων λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας. 


Η διαδικασία εκλογής του ΠτΔ, πρέπει να βρει τους εργαζόμενους στο δρόμο, πρωταγωνιστές και όχι θεατές των εξελίξεων. Η μαζική κινητοποίηση του λαού, μπορεί να αποτρέψει την παραμονή αυτής της κυβέρνησης και να σαλπίσει ηχηρά σε κάθε επερχόμενη κυβέρνηση τη λαϊκή βούληση για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. 


Με ενιαίο αγώνα διαρκείας, σε σύγκρουση με την κυβέρνηση, το κεφαλαίο και την τρόικα. Με συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να υπερβούμε την παραλυτική στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, που βαδίζει στον πεπατημένο δρόμο της υποταγής και της ήττας. 


Για να ανατρέψουμε την πολιτική του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, τα παλιά και νέα μνημόνια, να συντρίψουμε την μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. 


Για να βάλουμε τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα στο προσκήνιο της πολιτικής. Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και άρση όλων των μνημονιακών περικοπών. Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να καταργηθεί το αίσχος της απλήρωτης εργασίας και όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων. Όχι στη διάλυση και εμπορευματοποίησή – ιδιωτικοποίηση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών. Δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία, παιδεία. Όχι στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Φραγμό στην φοροεπιδρομή και την φοροληστεία. Όχι στο νέο 330. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και τις διαδικασίες τους, το δικαίωμα της απεργίας. 


Με βάση όλα τα παραπάνω, για το επόμενο κρίσιμο 15νθήμερο προτάσσουμε την αναγκαιότητα κινητοποίησης των εργαζόμενων, του λαού και νεολαίας, ενάντια στην λογική της προεδρικής και εκλογικής αναμονής. Να κλιμακώσουμε τον αγώνα με μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις τις μέρες των ψηφοφοριών με αφορμή την εκλογή Προέδρου, από τώρα και μέχρι τις 29 του Δεκέμβρη.

  • Καλούμε σε διαδηλώσεις τις μέρες των ψηφοφοριών, 17, 23 και 29 Δεκέμβρη. Την Τετάρτη 17/12, καλούμε σε συγκέντρωση στα προπύλαια στις 6.00 μ.μ. και σε πορεία στη Βουλή.
  • Την Τετάρτη 17/12 συμμετέχουμε στην στάση εργασίας που έχει προκηρυχτεί στο δημόσιο και στη συγκέντρωση στη 1.00 μμ στην πλ. Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή.
  • Στηρίζουμε των αγώνα των καθαριστριών και όλων των διαθέσιμων που δίνουν τη μάχη. Καμία διαθεσιμότητα – Καμία απόλυση. Επαναφορά όλων των διαθέσιμων στις δουλειές τους.
  • Την Τετάρτη 17/12, συμμετέχουμε στη συνέντευξη τύπου στις 11.00 πμ, στο κεντρικό κτήριο του ΕΚΠΑ, ενάντια στις διαθεσιμότητες-απολύσεις.
  • Χαιρετίζουμε τις επιτυχημένες απεργίες στη wind και στη forthnet για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και καλούμε όλα τα σωματεία να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα τους.
  • Στηρίζουμε τους αγώνες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Την Κυριακή 28/12 συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις.
  • Την Δευτέρα 29/12 τελευταία μέρα ψηφοφορίας για την εκλογή του ΠτΔ κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει Γενική Απεργία. Προτείνουμε στα Πρωτοβάθμια Σωματεία απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
  • Καλούμε σε νέα συνάντηση των σωματείων στην Τρίτη 30/12, στις 6μμ στα γραφεία της ΔΟΕ.
Από τη σύσκεψη εκφράστηκε η αναγκαιότητα και η πρόθεση, να συγκροτηθεί ένας μόνιμος συντονισμός των πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το επόμενο διάστημα. Ένας συντονισμός, ανοιχτός σε κάθε σωματείο που κινείται σε αγωνιστική κατεύθυνση, που θα στηρίζεται στην δημοκρατική λειτουργία και τη συνδιαμόρφωση πλαισίων-προτάσεων και δράσεων όλων των σωματείων. Στην κατεύθυνση αυτή, θα οργανωθεί νέα μεγάλη συνέλευση μέσα στο Γενάρη.


Αθήνα, Δευτέρα 15/12/2014