Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Περιφερειακή Σύσκεψη ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηπείρου-Κέρκυρας, Νοέμβρης 2016

Τη Κυριακή 20 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των τοπικών επιτροπών της Ηπείρου και της Κέρκυρας.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλων όσων ψήφισαν τα μνημόνια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΛΕΒΕΝΤΗΣ) είναι ορατό στις περιοχές μας. Ένα αποτέλεσμα αυξανόμενης φτώχειας, το οποίο το ντύνουν με τον μανδύα της «ανάπτυξης» που έρχεται. Ανάπτυξη για τους καπιταλιστές σημαίνει αύξηση των κερδών και των οικονομικών δεικτών, όχι καλύτερη ζωή για την κοινωνική πλειονότητα. Αυτό αποδεικνύουν τα τεράστια κέρδη των βιομηχανιών τροφίμων-γάλακτος-νερών και του ξενοδοχειακού κεφαλαίου στη περιοχή της Ηπείρου και της Κέρκυρας. Ταυτόχρονα η εργασιακή ζούγκλα, τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, οι μισθοί πείνας και η απλήρωτη εργασία αυξάνονται. Την ανάπτυξη αυτή την ονομάζουν, «δίκαιη», «επιχειρηματική και επενδυτική», «παραγωγική», κ.ο.κ. , η οποία θα σκοτώσει ότι άφησε όρθιο η κρίση τους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει και κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση με κεντρικά ζητήματα την κατάργηση εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, τις περικοπές των συντάξεων, τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις (βλ. ΕΓΝΑΤΙΑ, παραθαλάσσια ζώνη στη Θεσπρωτία, εναπομείναντες δημόσιοι χώροι στη περιοχή), την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων ,τα λουκέτα μικρών επιχειρήσεων και το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Σε αυτήν την ιδιαίτερη βαρύνουσα  πολιτική συγκυρία, μπροστά στο κλείσιμο της «αξιολόγησης» που θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση για τα λαϊκά και εργατικά νοικοκυριά, αποφασίστηκε οι δυνάμεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥΑ να δώσουν τη μάχη ώστε οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 24/11 και στις 8/12 να πάρουν πανεργατικά-παλλαϊκά χαρακτηριστικά παρά την απεργοσπαστική τακτική των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και της αδιέξοδης τακτικής του ΠΑΜΕ. Η συζήτηση και ο διάλογος στη σύσκεψη, ανέδειξαν τις δυνατότητες παρέμβασης των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ενίσχυση της αυτοτελούς της παρέμβασης αλλά και την προώθηση της πρότασης πολιτικής συνεργασίας όπως αποφασίστηκε στην τελευταία πανελλαδική συνδιάσκεψη.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν και οι αδυναμίες μας που μας εμποδίζουν να παίξουμε έναν ακόμη πιο καθοριστικά πρωτοπόρο ρόλο στην πάλη του εργαζόμενου λαού ενάντια στα μνημόνια, τις επιλογές των κυβερνήσεων, όπως της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συζητήθηκε η αντιδραστική θωράκιση του συστήματος που πάει χέρι-χέρι, με την ενίσχυση των φασιστικών αντιλήψεων και την αυξανόμενη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής όπως έδειξε το χτύπημα της διαδήλωσης στα Γιάννενα στις 17 Νοέμβρη.

Η περιφερειακή σύσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε τα παρακάτω:

1) συνεχίζουμε την πανεξόρμηση με την ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με βάση την απόφαση του ΠΣΟ) σε όλες τις πόλεις και τα κεφαλοχώρια, σε χώρους δουλειάς και χώρους εκπαίδευσης και την οργάνωση συσκέψεων και συγκεντρώσεων με θέμα τη πολιτική μας πρόταση αλλά και τη πρόταση πολιτικής συνεργασίας προς τις μαχόμενες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι.

2) συγκαλούμε όλα τα ΔΣ των σωματείων στα οποία συμμετέχουμε για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και συνελεύσεων. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε συντονισμούς εργαζομένων –ανέργων – συνδικαλιστών και σωματείων όπου υπάρχουν και  συγκροτούμε νέους στις πόλεις που δεν υπάρχουν.

3) παίρνουμε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση «λαϊκών συνελεύσεων-επιτροπών αγώνα»  με βάση το αναγκαίο πλαίσιο αιτημάτων επιβίωσης και αντεπίθεσης του λαού στη προοπτική συγκρότησης ενός αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής μέσα στην κοινωνία.

4) συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη συγκρότηση της «Πρωτοβουλίας για την αποδέσμευση από την Ε.Ε- ΔιΕΕξοδος». Ηδη τα πρώτα βήματα σε Γιάννενα Λευκάδα και Πρέβεζα είναι ενθαρρυντικά.

5) καλούμε όλους τους φίλους και τα μέλη των τοπικών επιτροπών να πάρουν την υπόθεση της ενίσχυσης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη προβολή της πολιτικής της γραμμής στα χέρια τους, ενισχύοντας και κάνοντας βήματα για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών και όχι των πολιτικών γραφείων.

 η περιφερειακή σύσκεψη της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
τοπικές επιτροπές της Ηπείρου και Κέρκυρας
Γιάννενα 21/11/2016