Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Συζήτηση της ΚΕΕΡΦΑ στο Παγκράτι, το Σάββατο, 5/12

ΚΕΕΡΦΑ

Η πιο θανάσιμη διαδρομή φυγής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παγκόσμια είναι στη περιοχή μας. Η Μεσόγειος κατέχει τα πρωτεία σε πνιγμούς και αγνοούμενους ανθρώπους στο πάτο της θάλασσας. Σύμφωνα με μελέτη του Ανώτερου Κέντρου Σπουδών Ρομπέρ Σουμάν, 15.000 πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους στα παγωμένα νερά της Μεσογείου από το 1998 μέχρι τα τέλη του 2014.
Πότε εκτινάχτηκαν οι αριθμοί των νεκρών προσφύγων και μεταναστών; Μα μετά το 2012, όταν φτιάχτηκε ο φράχτης των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο με την επίβλεψη του Χρυσοχοίδη και του Παπουτσή και στη συνέχεια των Σαμαροβενιζέλων. Με το φράχτη στον Έβρο σταμάτησε κατά 95% το πέρασμα προσφύγων από τη ξηρά, με αφετηρία τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, ακόμη και χώρες της Αφρικής, για να μετακινηθεί έτσι ο μεγάλος αριθμός προς την θαλάσσια οδό μέσω Αιγαίου και Λιβυκού πελάγους.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι νεκροί κατ’ έτος είναι οι ακόλουθοι: το 2012 500, το 2013 600, το 2014 3400 και φέτος μέχρι τις 15 Οκτώβρη 3108. Ένας πανάκριβος φόρος αίματος για πέρασμα από τα σύνορα της ρατσιστικής ΕΕ-φρούριο.
2. Ο φράχτης στον Έβρο δεν εμποδίζει τους διακινητές
Είναι ένα μεγάλο ψέμα ότι ο φράχτης στον Έβρο δυσκόλεψε τους διακινητές. Αντίθετα, μετέφερε τις προσπάθειες των προσφύγων/μεταναστών να περάσουν στην Ευρώπη από το χερσαίο και πιο ασφαλές πέρασμα του Έβρου στο πιο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα του Αιγαίου. Συνάμα μεγάλωσε το κόστος που καταβάλλουν οι πρόσφυγες στους διακινητές. Το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί την άνθιση του κυκλώματος των διακινητών, οι οποίοι ρισκάρουν ζωές. Χρησιμοποιούν πιο επικίνδυνες μεθόδους, όπως τη μεταφορά με τα σαπιοκάραβα και τα φορτηγά. Ζωές χάνονται στην τρικυμιασμένη θάλασσα, σε ναυάγια, αλλά και σε φορτηγά όπου στοιβάζονται σε θαλάμους χωρίς επαρκές οξυγόνο, με αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο, όπως έγινε στο διεθνή δρόμο προς τη Βιέννη με 69 νεκρούς.
3. Τα νέα μέτρα της ΕΕ μαζί με το φράχτη θα φέρουν πιο πολλούς πνιγμούς.
  Είμαστε αντίθετοι με τα ρατσιστικά μέτρα αποτροπής της εισόδου των προσφύγων που πήρε η ΕΕ στη Σύνοδο κορυφής στις 15-16 Οκτώβρη 2015.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρεζ, η βασική αιτία του μεγάλου αριθμού των νεκρών στην Μεσόγειο, «είναι η πολιτική αποτροπής των προσφύγων από τις κυβερνήσεις αντί για την πρόσβαση στο δικαίωμα ασύλου».
Είναι απαράδεκτη η συμφωνία της ΕΕ να χρηματοδοτήσει με τρία δις τον Ερντογάν για να εγκλωβίσει με την βία τους πρόσφυγες μέσα στην Τουρκία, μόλις μία βδομάδα μετά την δολοφονία εκατό διαδηλωτών των συνδικάτων και της αριστεράς με βόμβες στην Άγκυρα. Ο μικρός Αϊλάν άλλωστε ήταν παιδί κούρδων προσφύγων, τους οποίους βομβαρδίζει ο Ερντογάν και μέσα στη Τουρκία.
Η FRONTEX, με προίκα άλλα 430 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ενισχύσει την δύναμη της, για να επιβάλει την αποτροπή εισόδου στις χώρες της ΕΕ και την επιστροφή των προσφύγων στις εμπόλεμες ζώνες με ειδικές πτήσεις, με άμεσες και μαζικές απελάσεις από τα νέα hoτspot-στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Λέρος. Ετοιμάζονται να εκτοπίσουν τις οργανώσεις αλληλεγγύης για να εγκαταστήσουν εκατοντάδες «κυανόκρανους» φρουρούς της FRONTEX στα hotspot. Χτίζουν έτσι μια νέα γραμμή θανάτου στα νησιά με περιπολίες της FRONTEX συμπληρώνοντας την εγκληματική πολιτική του φράχτη στον Έβρο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Τσίπρας χαιρέτησαν ως θετικό βήμα αυτά τα μέτρα. Ο Ν.Κοτζιάς μιλούσε προκλητικά για κίνδυνο μαζικής εισόδου «τζιχαντιστών» με το κύμα προσφύγων αντιγράφοντας τη ρητορεία μίσους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Και προσκάλεσε ακόμη και το Μιχαλολιάκο, το φύρερ της Χρυσής Αυγής στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.
4O φράχτης στον Έβρο, παγίδα θανάτου για τους κατατρεγμένους των πολέμων
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν θα σταματήσουν να έρχονται. Δεν έχουν άλλο τρόπο από την προσφυγιά για να σώσουν τις ζωές τους, των οικογενειών και των παιδιών τους που κινδυνεύουν από τους βομβαρδισμούς των ιμπεριαλιστών και τις σφαίρες των δικτατόρων. Η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Κουρδιστάν, χώρες της Αφρικής και της Ασίας ρημάζουν και εκατομμύρια θα αναζητούν την σωτηρία μέσα από την αναγκαστική φυγή, όπως το 1922 εκατομμύρια πήραν το δρόμο της προσφυγιάς από την Τουρκία για να εγκατασταθούν σε παραπήγματα, στις τότε «άγονες» συνοικίες, γύρω από την Αθήνα και τον Πειραιά. Τότε, η Δεξιά τους αποκαλούσε «τουρκόσπορους» και τις γυναίκες «παστρικές», σήμερα τους αποκαλεί «λαθρομετανάστες».
Η ΕΕ της λιτότητας και των μνημονίων βρίσκει δισεκατομμύρια για ρατσιστική φύλαξη των συνόρων και απελάσεις με πτήσεις εξπρές, βρίσκει δισεκατομμύρια για να σκοτώνει με βόμβες αλλά δεν μπορεί τάχα να βρει λεφτά για την ανθρώπινη υποδοχή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών. Η Ελλάδα έδωσε τα τελευταία χρόνια τρία εκατομμύρια για την υποδοχή των προσφύγων και 80 εκατομμύρια για απελάσεις.
5. Ο φράχτης δεν προστατεύει το βιοτικό επίπεδο των ευρωπαίων εργατών.
«Δεν χωράμε άλλοι» κραυγάζουν κυβερνήσεις της ΕΕ, επικαλούμενες την κρίση της οικονομίας και την ανεργία. Από δίπλα, οι φασίστες κραυγάζουν υστερικά για «εισβολή λαθρομεταναστών» θυμίζοντας τις εκστρατείες του Χίτλερ κατά των εβραίων στο μεσοπόλεμο.
Την κρίση τη δημιουργούν οι ίδιοι οι βιομήχανοι που έπαψαν να επενδύουν και κλείνουν τα εργοστάσια. Την ανεργία δεν την φέρνουν οι μετανάστες αλλά οι πολιτικές των κυβερνήσεων με τα μνημόνια και τις περικοπές για να ξεπληρωθεί το ληστρικό χρέος προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Είναι οι ίδιοι βέβαια που μας λένε ότι δεν χωράνε πολλοί συνταξιούχοι στο ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να κοπούν οι συντάξεις, δεν χωράνε πολλοί εργαζόμενοι και πρέπει να απολυθούν, δεν χωράνε νέοι επιστήμονες στη χώρα και πρέπει να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης.
Σε μια, χώρα που κάθε χρόνο έρχονται 28 εκατομμύρια τουρίστες, πως δεν χωράνε μερικές χιλιάδες πρόσφυγες; Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη με τον δικό τους ιδρώτα, αν δεν τον εκμεταλλευόταν μια μικρή μειοψηφία για το δικό της κέρδος, θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες όλων. Οι μετανάστες έχτισαν με το αίμα τους τα οικονομικά θαύματα της Γερμανίας, της Αμερικής, της Αυστραλίας, πολλοί από αυτούς ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Ναι, οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς δεν θα γίνουμε ρατσιστές!
6. Ο φράχτης στον Έβρο και τα κλειστά σύνορα δεν αποτρέπουν καμιά «υγειονομική βόμβα».
Πραγματική υγειονομική βόμβα αποτελούν οι περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την πρόνοια με τα κλεισίματα νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων εντατικής θεραπείας. Ο Λοβέρδος, που πρώτος εισήγαγε αυτή τη ρατσιστική θεώρηση έφτασε να στοχοποιήσει τις οροθετικές γυναίκες για να συγκαλύψει την καταστροφική του πολιτική στα νοσοκομεία. Ο Άδωνις Γεωργιάδης τη συνέχισε με το χαράτσι, που προσπάθησε να επιβάλει στα νοσοκομεία.
7. Ο φράχτης στον Έβρο παραβιάζει βάρβαρα το διεθνές δικαίωμα στο άσυλο.
Και μόνο η ύπαρξη του είναι σκάνδαλο. Πώς άραγε μπορεί να σωθεί ένας κατατρεγμένος και να ασκήσει το δικαίωμα της διεκδίκησης προστασίας και ασύλου, όταν οι κυβερνήσεις της ΕΕ παρατάσσουν στρατούς, λιμενικό και χτίζουν φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί; Άραγε, ο Αλέξης Τσίπρας όταν κατακρίνει τον φράχτη στα σύνορα της Ουγγαρίας, ποια διαφορά βλέπει με το φράχτη στον Έβρο;
Πως είναι δυνατό να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των καπιταλιστών και των κεφαλαίων τους, καταστρέφοντας μάλιστα τις ζωές εκατομμυρίων, ενώ οι φτωχοί πρόσφυγες εμποδίζονται με άγρια καταστολή;
8. Οι φράχτες από τον Έβρο μέχρι το Καλαί δυναμώνουν τους φασίστες σε όλη την Ευρώπη.
Οι κυβερνήσεις που έπαιξαν το χαρτί του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας, στοχοποιώντας τους μετανάστες και μετατρέποντάς στους σε αποδιοπομπαίους τράγους, άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο των ακροδεξιών και φασιστικών κομμάτων. Η Ευρώπη των κλειστών συνόρων είναι το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του νεοναζισμού, που υπερασπίζεται τον σοβινισμό και την «ανωτερότητα του δυτικού χριστιανικού πολιτισμού απέναντι στους κατώτερους ασιατικούς και αραβικούς λαούς που ασπάζονται το Ισλάμ». Η ισλαμοφοβία δεν είναι παρά ο αντισημιτισμός του πολέμου στην σύγχρονη του εκδοχή. Ο Χίτλερ έφτασε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων, των Ρομά, των ομοφυλόφιλων, των κομμουνιστών, των αναπήρων και στο μακελειό του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εγκαθιδρύοντας το απόλυτο ρατσιστικό καθεστώς. Αυτή τη προοπτική οφείλουμε να κλείσουμε, καταργώντας τους φράχτες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής επιχειρούν να ξαναβγούν από την απομόνωση που τους έριξε το αντιφασιστικό κίνημα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με την απόπειρα να χτίσουν «επιτροπές αγαναχτισμένων κατά των προσφύγων». Η παραμονή του φράχτη στον Έβρο τους ενισχύει και γι’ αυτό πρέπει να γκρεμιστεί.
9. Ο φράχτης είναι εμπόδιο στη φιλία και την αλληλεγγύη των εργατών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.
Στις αρχές Σεπτέμβρη 2015, με μια μεγάλη διαδήλωση χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία ξεκίνησαν από την Σμύρνη για να φτάσουν στα σύνορα στον Έβρο. Κατάγγειλαν τους διακινητές και επιχείρησαν να φτάσουν στην πύλη εισόδου των συνόρων στις Καστανιές για να ζητήσουν να ανοίξουν οι ελληνικές αρχές το πέρασμα ώστε να περάσουν με ασφάλεια. Τους εμπόδισε η τουρκική αστυνομία σε συμφωνία με την ελληνική. Τμήματα του ελληνικού στρατού στον Έβρο είχαν πάρει διαταγές να είναι έτοιμα για «επέμβαση αποτροπής» με τον ίδιο τρόπο που η Ουγγαρία απωθούσε τους πρόσφυγες, προκαλώντας την οργή διεθνώς.
Και στις δύο όχθες του Αιγαίου, όπως και σε όλη την Ευρώπη, αναπτύσσεται και δυναμώνει ένα πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης που βροντοφωνάζει «καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες, ανοίξτε τα σύνορα».
Εμείς έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν με τους φτωχούς και τους εργαζόμενους στη Τουρκία και το Κουρδιστάν από τους «δικούς μας» τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές, όλους αυτούς τους πλιατσικολόγους που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, αρπάζοντας κέρδη και αγορές σε κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ, από τη Σερβία μέχρι το Ιράκ, τη Συρία, τη Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν.